Ju rörigare desto roligare

Marie Boman är ny konsult på Hogia Byggsystem men hon har en gedigen erfarenhet av både byggbranschen och ekonomi. Marie vet vilka stötestenar ekonomen dagligen kan springa på eftersom hon har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv till att bringa ordning bland siffror och pärmar.

Det är riktigt roligt att starta med en stökig situation på ett företags ekonomiavdelning, jobba undan och sätta upp rutiner och system för att slutligen få flyt på rutinerna och ordning bland rapporterna. Och när jag väl har fått ordning har jag gärna tagit mig an nya utmaningar i nya branscher och företag, berättar Marie.
Och just den egenskapen passar ju perfekt för rollen som konsult, där hon är med och driftsätter nya kunder, både på plats och via webben. Marie agerar bollplank och kan tillsammans med kunden sätta anpassade rutiner.
– Ja, mitt sinne och intresse för ordning och reda kommer verkligen till sin rätt i den här rollen, skrattar Marie.

Fiffigt och effektivt
Marie kommer att hålla i grundutbildningen men också i vidareutbildningar för kunder som vill uppdatera eller utöka sin kunskap.
– Hogias helhetssystem innehåller så många fiffiga och effektiviserande funktioner, och jag tror att många ekonomer därute kanske inte har fått till sig hela kunskapen om hur de på bästa och mesta sätt utnyttjar kapaciteten. Det kan handla om att konsultera oss för en timma eller två. Vi sätter även här upp anpassade rutiner och hittar de smartaste lösningarna för just det företaget i det befintliga Hogiasystemet. Det finns mycket tid att tjäna här! råder Marie.
Vad ekonomen ska göra med all tid hen får över råder inga tvivel om enligt Marie. Ekonomifunktionen är ypperlig att ha med i projektuppföljningar till exempel. Det finns också massor av bra rapporter som stöttar verksamheten och förenklar planeringsarbetet på olika sätt.
– Det är viktigt att skapa bra team på varje arbetsplats och ekonomen är en viktig kugge att få med överlag, anser Marie.

Egenskaper och fördelar
Marie har ofta arbetat i mer mansdominerade branscher som varvsindustrin, fordon, bygg och fastigheter.
– Jag upplever att kommunikationen är mer rak samtidigt som jag har blivit väl omhändertagen. Jag har lärt mig att själv vara rättfram och har också lätt för att möta olika typer av människor på olika positioner och roller, säger hon. Jag har en lång erfarenhet att luta mig mot, och har genom åren gjort egna misstag som Hogias kunder nu kan dra nytta av!
Det bästa med programmen inom Hogia Byggsystem är enligt Marie att de är branschanpassade för bygg och fastighet. Kapaciteten är oändlig och om man satsar på Hogias system får man ett komplett flöde; ett system, en leverantör och en support.
– Det finns många bra funktioner, till exempel drill-down-funktionen där man enkelt ser hela historiken direkt på skärmen. Du slipper ta ut huvudboken och börja bläddra bland pärmar och papper. Smidigt, utbrister Marie och fortsätter: Den successiva vinstavräkningen utgör också en stor fördel i ekonomiprogrammet, och i tidredovisningen som är kopplad till projekten ser du allt i realtid och behöver alltså inte vänta in registreringar. Du får en rättvis bild av projekten och ett effektivt flyt, säger hon.

Roligt jobb med utmaningar och driv
På frågan om vad hon tycker är roligast med sitt jobb hos Hogia svarar hon snabbt:
– Att få träffa kunderna och hjälpa dem att utveckla sin projektredovisning och ekonomiavdelning! Att föra fram ekonomens roll för verksamheten och som en del av teamet – det brinner jag för, berättar hon. Hogias erbjudande att alla system säljs inklusive utbildning är en stor fördel, likaså säkerheten som Hogia står för i och med sin långa historik och trygga verksamhet. Att det dessutom passar både små och stora företag; att systemens elasticitet gör att varje företag kan växa och ändå behålla samma system, är fantastiska fördelar för kunden, menar Marie. Jag är nyfiken och tycker att det är roligt att se hur andra jobbar. Och som sagt, jag gillar att få ordning på siffror och rutiner och det vill jag gärna använda för att försöka hjälpa andra, förklarar hon.
– Utmaningen ligger i att få kunderna att inse att det finns stor kapacitet i systemen; att kompetens och kunskap kan fyllas på. Jag ska inte berätta hur de ska arbeta, utan tillsammans sätter vi upp ett mer effektivt sätt att arbeta på, avslutar Marie Boman.


 

Marie Boman 

Konsult på
Hogia Byggsystem AB