Visab Consulting


Visab Consulting är ett konsultföretag inom IT och Management som främst vänder sig till kunder inom bank, kapitalmarknad samt liv och pension. Visab Consulting stödjer kunder i affärs- eller regelverksdrivna förändringsprojekt där IT är en signifikant del av förändringen. Man erbjuder tjänster inom förändringsledning och Enterprise-arkitektur som fokuserar på att ge kunder instrument för att ”koppla greppet” om sin information och skapa långsiktigt hållbara lösningar för affärsstöd och affärsanalys.

När Ingela Sennrot, ekonomiansvarig på Visab, började 2005, blev ett av hennes första projekt att byta lönesystem och hon valde då Hogias. Inte långt senare ville man även byta ekonomisystem. Ingela berättar:

– Vi hade ett system som inte var anpassat för vår verksamhet, och som var alldeles för stort, dyrt och väldigt tungrott. Det hade underlättat om jag varit programmerare när enkla ändringar skulle göras. Vi gjorde en behovsanalys och vi hade besök av flera olika leverantörer. Visserligen var det många av dem som hade utvecklat system för IT-branschen och tjänstesektorn, men då ofta på engelska. Vi har inte engelska som affärsspråk och det har inte många av våra kunder heller, så det var vi inte intresserade av. Därför kändes det helt enkelt rätt att välja Hogia. Vi betalar bara för det vi behöver och här finns alla pusselbitar från en och samma leverantör. Vill man, kan man ju koppla på funktioner som exempelvis rapportgenerator och analysverktyg. Att supporten sitter i Sverige, det var också något som talade för Hogia.

VISAB har idag förutom Hogia Affärssystem även Tidredovisning och Hogia Skatt.

Ingela uppskattar enkelheten och användarvänligheten i affärssystemet:

– Det är snyggt, enkelt och funktionellt! För mig som ofta tar ut rapporter är det viktigt att det går smidigt, finns många olika valbara parametrar och att de är lätta att förstå. Det är ju kollegor som inte är ekonomer som ska läsa dem. Därför är det bra med finessen att systemet skiljer på hur man bokför och rapporter. Rapporten vänder på bland annat försäljningskontona så att ingen sitter och undrar varför det står minus när det i verkligheten är ett plus.

– Alla månadsfunktioner underlättar jättemycket, automatkonteringar, periodiseringar, avskrivningar med mera. Jag bokar enkelt upp direkt på leverantörsfakturorna för att periodisera och ursprungsverifikatet finns med så att jag ser var de kommer ifrån. Jag kan alltid se vad som händer och vad som finns kvar, det är så överskådligt. Sökbarheten på det mesta är bra.

– Drilldown-funktionen tycker jag också är jättebra, den underlättar vid alla avstämningar. Och vid bokslut är det otroligt enkelt; det är ju i princip bara några knapptryckningar för att få alla underlag klara att lämna till revisorerna, det är jättebra! Så när det gäller avstämningsarbetet tjänar vi massor av tid med Hogias system.

När Ingela ska sammanfatta fördelarna med Hogias system handlar det om enkelhet och helhet:

– Det är ett enkelt och logiskt system; du behöver inte undra, du kan faktiskt lista ut hur du ska göra själv! En annan fördel är att affärssystemet är ett helhetssystem – egentligen skulle du inte behöva några andra tillbehör, det räcker med affärssystemet så har du vad du behöver.
 Ingela Sennrot, Ekonomiansvarig på Visab

Om Visab Consulting

- Omsättning per år: 50-60 Mkr
- Huvudkontor: Stockholm
- Antal anställda: 45 konsulter, samtliga delägare
- Företaget grundades: 1983

http://www.visab.se