Praktik – en win win för såväl företag som student

Publicerad: 2021-11-19

För studenten är det ett sätt att testa kunskaperna och få in en fot på arbetsmarknaden medan företaget kan få en ny medarbetare som är körklar från sin första dag: ”För mig var praktiken en rolig period och ett jättebra sätt att få in en fot, jag fick ju jobb”, säger Johanna Axelsson, ansvarig för Hogias kompetensutveckling.

– Vi ser flera goda effekter av att jobba med praktikanter, dels som en del av vår kompetensförsörjning, dels kommer studenterna med ny kunskap som direkt bidrar i vårt dagliga arbete, säger Linda Falk, rekryteringsspecialist på Hogia.

 

Linda Falk

Linda Falk, rekryteringsspecialist på Hogia.

 

Hogia samarbetar med ett antal gymnasieskolor, yrkeshögskolor samt universitet/högskolor, och erbjuder praktik inom bland annat försäljning, teknik/utveckling/test och support. Eftersom företaget ser praktikanter som en del i att möta det långsiktiga rekryteringsbehovet läggs stor vikt vid ansökningsprocessen, exempelvis tar man emot cv och gör intervjuer för att hitta en bra matchning mellan person och verksamhetsområde. 

– Våra praktikanter kan vara framtida medarbetare och vi vill att de ska få en bra upplevelse när de känner på om yrket är för dem, hur verkligheten ser ut i relation till hur det var i skolan. Jag tycker att det är en fin möjlighet för bägge parter att utvärdera om det känns rätt.

Det finns även utmaningar med att ta emot praktikanter, menar Linda Falk, exempelvis kan det upplevas som svårt att hitta tid. Men det finns sätt att komma runt problemen. 

– Ta in flera praktikanter så blir det mer givande för dem, eftersom de kan lära sig tillsammans. Det är bra att även vara flera som delar på handledningen, det gynnar både kollegor och praktikanter, som får träffa personer med olika kompetenser. Och visst, det krävs att man lägger ner tid, men man får så mycket ut av det, inte minst en smidig rekryteringsprocess om praktikanterna väljer att stanna kvar. 

En av dem som gjort just detta är Johanna Axelsson, som 2015 läste personalvetarprogrammet på Högskolan Väst.

– Min utbildning var väldigt teoretisk, så jag ville ut och testa mina kunskaper och se vad jag kunde arbeta med. Att det blev Hogia föll sig naturligt, jag har ju åkt förbi det stora gula huset under hela min uppväxt.

 

Johanna Axelsson

Johanna Axelsson, HR-specialist på Hogia.

 

Berätta om praktikperioden, vad sticker ut?

– Jag fick inblick i skilda delar av företaget och testade på olika arbetsuppgifter. Och jag kände att min färska kunskap var uppskattad i teamet. För mig var praktiken en rolig period och ett jättebra sätt att få in en fot, jag fick ju jobb. 

Ja, idag är du ansvarig för Hogias kompetensutveckling. Hur kommer det sig att du fick jobbet?

– Jag tror att jag gjorde ett bra jobb och jag kom in snabbt i teamet. Jag fick också möjlighet att skapa en ny roll, eftersom jag tog över delar från en person som gick i pension. Jag byggde vidare på det hon gjort och det var väldigt spännande.

Ser du någon fördel av att du kom in den här vägen?

–  Ja, eftersom jag själv arbetar med skolor och praktikanter så har jag förståelse för hur det är, vad de undrar som nya i arbetslivet.

Linda Falks 5 tips till företag:
  • Kontakta utbildningar i närområdet som har elever inom det fält ni rekryterar.
  • Uppmuntra kollegor att ta in praktikanter.
  • Ta in flera praktikanter samtidigt.
  • Integrera praktikanterna i det dagliga arbetet.
  • Dela på handledningen mellan kollegor.
Johanna Axelssons 5 tips till studenter:
  • Var nyfiken, följ med på alla möten du kan, även om det inte är din handledares projekt.
  • Våga ställa frågor, både för din egen del så att du lär dig, men också som ett sätt för kollegorna att kunna reflektera.
  • Dina tankar och idéer är viktiga, det är uppskattat att få din syn på ett ämne eller projekt.
  • Nätverka och bygg relationer – lägg till alla du interagerar med på LinkedIn – det är en fördel när du sedan söker jobb, även om det är hos någon annan.
  • Gå all in i praktiken och tänk långsiktigt, engagera dig och visa framfötterna, visa att du vill ha ett jobb på företaget.
Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Hur ser framtiden ut för löneadministratörer?

Zennie Sjölund är branschansvarig Lön på Srf konsulterna, hon berättar om hur framtiden kan se ut för branschen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Ta kontroll över ditt lärande

Vår HR-specialist, Johanna Axelsson, berättar om hur du ser till att du får kontinuerlig kompetensutveckling.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vad ska man tänka på inför lönesamtalet?

Madeleine Nordqvist, löneexpert på Hogia, ger sina råd till både dig som är chef och till dig som är anställd.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Fem tips för en bra preboarding

Martin Sandberg, sektorchef på Hogia, ger dig fem tips på hur du får nyanställda att känna sig välkomna.

Läs mer