”Jag gillar att låta människor ta ansvar.”

Publicerad: 2023-04-04

Niklas Rönn har jobbat på Hogia sedan 2000. I juni förra året gick han in i en ny roll med ett nytt ansvar som VD i Hogia-gruppen.

Niklas första kontakt med Hogia var 2000. Då bodde han i Stockholm och hade precis slutfört sina studier i system- och beteendevetenskap. Han såg en platsannons från Hogia som fångade hans intresse. 

– Rollen passade perfekt till min utbildning då jag skulle få jobba med såväl HR som IT-system. Jag fick jobbet och efter en tid ansvarade jag för hela löneserviceverksamheten i Stockholm.

 

– Jag gillar att låta människor ta ansvar och jag vill inte stoppa händerna i syltburken för mycket. Våra medarbetare är ju här av en anledning och det är fel att tro att man alltid vet bäst själv.

Många roller i karriären

Efter några år i Stockholm flyttade Niklas till Orust och fortsatte sin karriär på Hogia, fast nu i det gula huset i Stenungsund. Av en tillfällighet började han arbeta med försäljning och sålde lön- och HR-produkter till företag inom tillverkande industri. Efter en trög start började försäljningen ta fart och Niklas kände att det gick att göra mer av detta.

– Jag fick då möjlighet att starta en ny verksamhet och rekrytera in säljare, support och konsulter. Det blev starten för Hogia Industrial Systems. Senare fick jag göra samma sak inom offentlig verksamhet, vilket resulterade i Hogia Public Systems.

Niklas hade även en kort karriär utanför Hogia. Efter 15 år ville han prova något annat och arbetade under en period som lönechef på Uddevalla kommun. 

– Men jag längtade tillbaka till Hogia och möjligheterna som finns här, att till exempel få ansvara för olika områden och att få ta ansvar. Jag har genom åren haft roller som konsult, säljare, produktägare, bolagschef och affärsområdeschef. Själv var jag väldigt oerfaren när jag fick chansen att starta ett helt nytt bolag inom Hogia. Att man ger sin personal sådana möjligheter känns väldigt unikt.

Fritid i naturen

Som många andra skaffade Niklas och familjen en hund under pandemin. Niklas gillar verkligen att vara ute i naturen och nu finns en god anledning att ge sig ut oavsett väder. Andra favoritaktiviteter är vandring, löpning och så har han en stor passion för flugfiske.

– Intresset för flugfiske har lett till att jag varje år spenderar minst en vecka på våra nordligaste kalfjäll, långt ifrån mobiltäckning och vandringsleder. Ibland är jag med en kompis men trivs även med att göra det helt själv. Att vandra över stora områden, bära med mig allt jag behöver och klara mig helt själv i naturen utan mänsklig kontakt är en häftig känsla. När jag kommer tillbaka från en sådan resa uppskattar jag kontakten med andra och bekvämligheter på ett helt nytt sätt.

Utmaningar och möjligheter framåt

Hogia befinner sig just nu i ett generationsskifte, från klientbaserade system till molnbaserade lösningar. 

– I vissa verksamheter har vi kommit långt i övergången och på andra håll har vi bara påbörjat arbetet. Övergången påverkar oss och kommer att göra det under lång tid framöver. Samtidigt som den på många sätt är utmanande innebär den också väldigt spännande möjligheter för oss. Vi har till exempel under många år lagt grunden för att få fram nya molnprodukter i vår molnplattform, Hogia Star, som gör att vi kan möta det stora intresset som finns hos våra kunder när det gäller våra molntjänster. Vi kommer att fortsätta satsa offensivt på produktutveckling.