Kostförmån och Kostavdrag

Kostförmån och Kostavdrag

Kostförmåner för måltider är skattepliktiga oberoende om kostförmånen erhållits inrikes eller utrikes. Måltider eller enklare kost som kaffe, kakor, bullar och läsk vid extern eller intern representation är dock skattefria.

Kost: Allt som kan ätas och drickas.

Måltid: Frukost, lunch eller middag.

Kostförmån – när är de skattefria & skattepliktiga?

När arbetsgivaren betalar eller subventionerar måltider för en anställd blir detta en skattepliktig kostförmån med undantag av representation. 

Fri kost som obligatoriskt ingår i priset för resan, hotellrummet eller transportmedlet blir skattefria.

Förmån av fri kost eller delvis fri kost 

  • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor per dag.

  • Fri lunch eller middag: 100 kronor per dag.

  • Fri frukost: 50 kronor per dag.

När har vi rätt att göra kostavdrag?

Kostavdrag (matavdrag) regleras i kollektivavtalet och i vissa fall i anställningsavtalet. Arbetsgivaren har alltså inte rätt att göra kostavdrag om det inte står reglerat i varken kollektivavtal eller anställningsavtal. 

Om arbetsgivaren står för en del av måltidens kostnad och den anställde på grund av detta betalar ett lägre pris beskattas den anställde för skillnaden mellan det pris som den anställde betalat för måltiden och schablonvärdet.

Skilj på kostavdrag & kostnadsavdrag

Då den anställde stått för utgifterna och dessa kostnader beräknats uppgå till minst 10% av ersättningen får arbetsgivaren göra kostnadsavdrag. Avdraget görs vid beräkning av arbetsgivaravgift och skatteutdrag från utgiven bruttolön. 

Exempel: Kostförmån beskattas enligt Riksskatteverkets regler. Fri lunch eller middag på jobbet är värderat till 80 kronor per dag. Kom ihåg att du inte har fri kost, eftersom du redan har betalat 40 kronor för maten (kostavdrag). Det betyder att du får ett förmånsvärde på skillnaden, det vill säga 40 kronor per dag, som du ska betala skatt för. 

Detta förmånsvärde lägger din arbetsgivare på toppen av din bruttolön. Med avdrag och skatt blir din faktiska matkostnad cirka 60 kronor per dag.

Källa Skatteverket

 

Relaterat

LÖN/HR
Lösningar för lön och HR som effektiviserar din vardag
Kunskap & inspiration
Räkna ut råvarukostnaden

Råvarukostnad i procent av omsättningen = råvarukostnad/omsättning (i %)

Läs mer
EKONOMI
Ekonomisystem för alla behov