Våga göra lönen själv!

2023-06-30

Många småföretagare väljer att inte göra lönen själv och anlitar istället en redovisningskonsult. Något som ofta innebär en saftig prislapp. Som bekant spelar varenda öre roll när du är småföretagare och kanske går onödiga summor på att betala en redovisningskonsult? Att göra lönen själv behöver nämligen inte alls vara svårt.

Vilka fördomar har du om lönehantering?

Innan man testat att göra egna löner i ett digitalt löneprogram har många fördomar om vad det innebär och hur man gör. Kanske känner du igen dig i någon av följande tankar?

“Nej, jag hinner verkligen inte göra lönen själv, det tar på tok för lång tid.”

“Jag orkar helt enkelt inte sätta mig in i det, det verkar så komplicerat.”

“Jag vågar inte, jag är alldeles för rädd för vad som händer om man gör fel. Kan man inte bli återbetalningsskyldig?”

“Det är bara större företag som har löneprogram, det är inte lönsamt för oss med mindre företag.”


Det här är några av de vanligaste fördomarna om att sköta sin egen lönehantering. Men faktum är att ingen av dessa påståenden stämmer…

Sanningen om egen lönehantering

Sanningen är att det varken behöver vara tidskrävande, komplicerat, farligt, läskigt eller dyrt att göra lönen själv. Att som företagare anställa en redovisningskonsult istället för att göra lönen själv i ett löneprogram är betydligt mycket mer kostsamt. Pengar du hade kunnat spara in med väldigt små medel. När du använder ett löneprogram betalar du en månadsavgift eller årsavgift som ofta är anpassad för dig som har ett mindre företag. Så, med det sagt innebär det att de löneprogram som stora företag använder och den prislappen de betalar oftast inte appliceras på mindre företag.

Att använda ett löneprogram innebär en utbildningsfas som såklart kan vara olika lång, men det är oftast en engångsinsats. När du väl kan det så tar det inte alls lång tid att göra lönerna själv.

Tips för dig som vill klara lönen själv

Lönen är livsviktig för dig och dina anställda. Det är dels viktigt att lönen kommer i tid, följer alla de lagar och regler som finns samt att den är korrekt. Mycket kan gå fel kanske du tänker men med de rätta verktygen kan du komma långt. Att hantera löner kan vara tidskrävande och därför väljer många att ta hjälp utifrån. Därför vill vi ge dig några tips för att hantera dina löner själv på bästa sätt:

 • Deadlines!
  Be dina anställda om ett sista datum för underlag. Detta gör att du har tid till förberedelser samt kan skicka ut eventuella påminnelser till de som glömt.
 • Tänk digitalt
  Att skicka löner digitalt, genom till exempel MyPayslip eller Kivra, gör att man snabbt och enkelt kan upptäcka fel och rätta till dessa. Som grädden på moset har dina anställda sina saldon lättillgängliga!
 • Använd dig av ett lönesystem 
  Detta underlättar eftersom det är uppdaterat enligt lagar och regler. Det ger en tydlig uppföljning med månatliga rapporter, digitala lönebesked, tjänstepensionsrapportering, digitalt arbetsgivarintyg och mycket mer. Här finns en hel del att hämta!
 • Betala alltid lönerna i tid
  När du väl fått in alla underlag kan du förbereda det som går – detta minskar onödig stress hos dig och dina anställda.

Hogia OpenHR Lön

I Hogia OpenHR Lön, till exempel, finns det en mängd standardiserade funktioner som gör att det blir svårt för dig att göra fel. Det finns diverse standarder, mallar och guider som gör att du enkelt och pedagogiskt får en förståelse för hur du ska göra. Vilket betyder att det inte alls är särskilt komplicerat – och när du väl kommit igång går det på räls och är varken svårt eller riskfyllt. Hogia OpenHR Lön ger dig bland annat:

 • Automatisk uträkning av skatter och arbetsgivaravgifter för anställda, samt hjälp att hantera VAB och föräldraledighet.
 • Digitalt lönebesked i app.
 • Trygg och smidig inloggning via mobilt BankID.

När du byter till Hogia OpenHR lön kan du välja att själv komma igång med hjälp av våra manualer eller så bokar du en utbildning eller genomgång. Stöter du sedan på patrull när du ska göra egna löner så är det bara att höra av sig till supporten.

Hogia OpenHR Lön
Ett enkelt och intuitivt lönesystem i molnet

Hogia OpenHR Lön är alla lönespecialisters dröm – ett system som gör jobbet lika enkelt som effektivt.

Läs mer
Hogia OpenHR Utlägg & Resa
Enkel och effektiv hantering av kvitton, utlägg och reseräkningar
Hogia OpenBusiness Ekonomi
Molnbaserat, användarvänligt och automatiserat
Hogia Signit
Säker digital signering - tryggt och effektivt