Digital inlämning av årsredovisningen kan bli obligatoriskt

Publicerad: 2023-02-02

Det är nu snart fem år sedan Bolagsverket införde möjligheten att digitalt lämna in sin årsredovisning – en tjänst som var starkt efterlängtad av många. Digital inlämning väntas bli obligatoriskt och i slutet av december presenterades ett förslag för hur detta bör utformas.

Andelen digitalt inlämnade årsredovisningar och revisionsberättelser har ökat för varje år sedan tjänsten infördes. Efter att ha upptäckt fördelarna med att lämna in sin årsredovisning digitalt blir valet till året därpå enkelt. Under 2022 lämnades drygt 666 000 årsredovisningar in till Bolagsverket, varav 38 % lämnades in digitalt.

Obligatorisk digital inlämning

I slutet av december lämnade den statliga utredningen Bolaget som brottsverktyg ett förslag om hur en obligatorisk digital inlämning av årsredovisning bör utformas. Enligt detta förslag ska samtliga aktiebolag lämna in sin årsredovisning digitalt för det räkenskapsår som inleds den 1 januari 2026. Det är några år kvar till det blir ett krav, men det är redan nu möjligt att lämna in årsredovisningen digitalt i de flesta programvaror, oavsett om ditt företag följer K2- eller K3-regelverket. Detta gör det möjligt att digitalisera hela arbetsprocessen – så länge man använder en e-signeringslösning som håller måttet för digitala underskrifter

Fördelar som väntar

Att lämna in årsredovisningen digitalt är fördelaktigt på många sätt. Bolagsverkets administration och informationshantering effektiveras, uppgifter kan lättare delas mellan myndigheter, det finns ingen risk att årsredovisningen försvinner i posthanteringen och företagen sparar både tid och pengar.
 
En fördel som dock inte nämns lika ofta är att de som lämnar in digitalt får föreläggande från Bolagsverket i mindre utsträckning. Vid postal inlämning är andelen föreläggande så hög som 9 %, medan den är mycket lägre för de som lämnar in sin årsredovisning digitalt. För de som använder Hogia för att lämna in sin årsredovisning digitalt är andelen föreläggande så låg som 3 %. En bidragande faktor till detta är att det automatiskt sker ett antal kontroller i systemen när inlämningen sker digitalt. Om du inte vet huruvida din nuvarande programvara stödjer digital inlämning kan du hitta svaret hos Bolagsverket.

Allt tyder på att det inte dröjer länge innan det är obligatoriskt att lämna in årsredovisningen digitalt, men med alla fördelar som medföljer – varför vänta till dess?

Läs mer om Hogias lösning för digitala bokslut och årsredovisningar eller delta på ett av våra webbinarier för Hogia Bokslut.

 

Hogia Signit
Säker digital signering - tryggt och effektivt
Hogia Audit Report
Upprätta och lämna in din revisionsberättelse helt digitalt

Molntjänsten Hogia Audit Report gör processen snabb och säker, arbetsgången är lika enkel som att följa en snitslad bana.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur vet man om en digital signering är godkänd?

Martin Thulin på Hogia berättar att det är få leverantörer som klarar kraven för vissa digitala underskrifter.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Snart obligatoriskt med digital inlämning

Camilla Kruse på Bolagsverket berättar mer om fördelarna med att lämna in årsredovisningen digitalt.

Läs mer
Bokslut
Stöd för hela bokslutsprocessen

Bokslut och årsredovisning för företag och byråer. Inventarieregister och koncernredovisning.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Digitalt eller papper, vad gäller?

Bokföringslagens krav på arkivering är glasklart. Eller?

Läs mer
Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!