”Det är viktigt för mig att ha utrymme att växa”

Som utvecklingsansvarig på Hogia drivs Ali Issa av att se medarbetarna nå sin fulla potential. Nu axlar han själv en ny roll som ansvarig för ett av Hogias verksamhetsområden inom produktutveckling – samtidigt som han lyfter säkerhetsfrågor på sin Youtube-kanal.

Ali Issa

Intresset för teknik i kombination med ledarskap tog den erfarne utvecklaren Ali Issa till Hogia. I rollen som utvecklingsansvarig för Hogia HR Systems, vilket han beskriver som ”ett coolt och nördigt techbolag”, känner han sig som hemma.

– Vi är nördar som älskar kod och vi vill ständigt göra det snyggare och bättre. Intresset gör att vi gärna kodar även på fritiden – själv är jag intresserad av säkerhet och på fritiden läser jag gärna om webbapplikationssäkerhet och hackar sårbara webbsidor som är avsedda för övning. Med den kunskapen kan jag bidra till att bygga ännu säkrare produkter.

Ali Issa har en gedigen bakgrund inom utveckling, med en Master i Software Enginering på Chalmers, följt av åtta år på Volvo IT i olika roller: från utvecklare via IT-arkitekt till leveransledare. Och det var här hans intresse för ledarskap väcktes.
 
– I rollen fick jag motivera människor och hantera olika typer av konflikter. Att leda var svårt, men samtidigt något jag kände att jag brann för – och det gjorde mig sugen på något nytt med mer ansvar.


Karriärföretag 2022

Som ledare vill han lyfta sina medarbetare

Det som lockade med tjänsten hos Hogia är Alis intresse för teknik och ledarskap. Här fann han också en entreprenörsanda han känner sig hemma i.

– Att grundaren började koda i en källare och med tiden fick verksamheten att växa till en koncern på runt 30 bolag är väldigt inspirerande. Och rollen passade mig perfekt, att jobba operativt med att utveckla produkter samtidigt som jag har personalansvar för två utvecklingsteam.

 

– Det jag gillar mest med arbetet är att bygga högfungerande team och se till att alla når sin fulla potential.

Ali Issas kompetens har lett till att han nu, förutom att ha rollen som utvecklingsansvarig även är nybliven chef för ett av Hogias verksamhetsområden. I och med det har hans fokus på kompetensutveckling blivit än starkare. 

– Det jag gillar mest med arbetet är att bygga högfungerande team och se till att alla når sin fulla potential. Det samma gäller för mig, det är viktigt för mig att ha utrymme att växa och kontinuerligt få förutsättningar att lära mig nya saker.

På Hogia tas kompetensutveckling på allvar

Det råder hög konkurrens i branschen och kontinuerlig kompetensutveckling är en nödvändighet, menar Ali Issa. På Hogia handlar det bland annat om att man erbjuder nyanställda en tre veckor lång introduktion till Hogias produktutveckling, coachning samt att man bjuder in spännande föredragshållare, såsom professionelle hackaren Linus Kvarnhammar. 

– På Hogia tar vi vår kompetensutveckling på allvar. I vårt bolag har vi infört så kallade kompetenstimmar varje vecka, tid som utvecklarna kan avsätta till att höja sin kompetens inom något område, det är väldigt uppskattat. Dessutom har vi innovationsdagar en gång i månaden, där syftet är att man får grotta ner sig inom en teknik eller tänka helt utanför boxen. 

Ali Issa vill samtidigt lyfta vikten av balans mellan jobb och fritid. Ett exempel är hur Hogia erbjuder möjligheten att träna på lunchrasten.

– Förutom det håller vi utvecklingsansvariga koll på medarbetarna för att säkerställa att ingen jobbar för mycket.
 
Till sist, ser du någon trend inom ditt område som du vill lyfta?

– I takt med att antalet hackerattacker ökar så behöver företag höja medarbetarnas kunskap om säkerhet och investera i säker systemutveckling, Det är många hos oss som vill fördjupa sig i detta och jag driver frågan, exempelvis har jag nyligen startat en Youtube-kanal där jag går igenom de vanligaste sårbarheterna i dagens webbapplikationer. 

Upptäck mer om Ali "SilverHack" Issas Youtube-kanal

LEDIGA TJÄNSTER PÅ HOGIA

Linnea Raatikainen
Produktspecialist
Simon Lindgren
Utvecklare
Louise Kling
Supportansvarig