”Mobbprogrammering höjer kvaliteten och tar bort stressen”

Simon Lindgren är utvecklare och arbetar i Hogia Star, Hogias gemensamma miljö för alla produkter och tjänster i molnet. Han älskar sitt jobb, som är helt annorlunda jämfört med hans tidigare anställning som timkonsult på ett startup-bolag. Här kodar han i grupp och det finns tid för både innovation och reflektion.

Simon Lindgren

– På Hogia fokuserar vi på kvalitet och långsiktighet. När vi kodar får det lov att ta tid. Vi vill ju leverera bra och stabil kod som håller över tid, säger Simon.

Det är Simons andra anställning på Hogia. Han började först som utvecklare av integrationer men efter en tid blev han kontaktad av en bekant som hade startat egen konsultverksamhet.

– Jag blev erbjuden en tjänst som timkonsult med möjlighet att bli delägare, så jag tackade ja. Det var ett litet företag där jag hade mycket att säga till om, men jag tröttnade ändå rätt snabbt. Det är tufft och stressigt att arbeta som konsult, vilket gick ut över familjen. Det är också svårare att arbeta långsiktigt då det är mycket fokus på kostnad och tidsåtgång i kontakten med kunderna.   

Det dröjde inte länge förrän Simon återvände till Hogia. Här finns det många duktiga utvecklare och bra förutsättningar att höja sin kompetens, menar Simon. I hans arbetsgrupp finns förutom utvecklare även produktägare, UX-designers och testare. Tillsammans tar de fram gemensam infrastruktur för Hogia Star, Hogias molnplattform.


Karriärföretag 2022

– Vårt jobb är att ta fram stabila och innovativa produkter som uppfyller kundernas behov. Vi har tät kontakt med kunderna för att se till så att vi gör rätt saker. Vi vill inte vara en kodfabrik utan en kodateljé med kundens behov i fokus, berättar Simon entusiastiskt.

 

Det är guld värt att ha egen lärotid. Då får man chans att lära sig nya tekniker, bygga något som man är nyfiken på eller gå tillbaka och kolla på vad man har gjort tidigare.

I gruppen bestämmer de tillsammans vilka utmaningar som de ska ta sig an. Alla deltar i förundersökningar och användarstudier innan det är dags för utveckling. Metoden som utvecklarna använder är mobbprogrammering, det vill säga kollektiv programmering. Den går till så att en person skriver kod, medan övriga leder utvecklingen och kommer med idéer. Efter åtta minuter växlar man vem som sitter vid tangentbordet. På så sätt blir alla delaktiga hela tiden i utvecklingen. 

Arbetspass med mobbprogrammering varvas med tid för utvärdering, kreativt tänkande och egna reflektioner.

– Det är guld värt att ha egen lärotid. Då får man chans att lära sig nya tekniker, bygga något som man är nyfiken på eller gå tillbaka och kolla på vad man har gjort tidigare. Det ger gott om nya insikter som man kan ta med sig in i arbetet i gruppen.

Det finns många fördelar med det här arbetssättet enligt Simon.

– En fördel är att det höjer kvaliteten. När fler utvecklare är inblandade blir koden automatiskt lättare att förstå och underhålla. Det innebär till exempel färre buggar. En annan fördel är att det är mindre stressigt eftersom all programmering sker i grupp. Det finns alltid någon på plats och alla känner i princip till hela kodbasen. Inget står still om någon blir sjuk eller har semester. Sen är det också väldigt lärorikt. Vi lär av varandra hela tiden och utvecklas ständigt, avslutar Simon


LEDIGA TJÄNSTER PÅ HOGIA

Linnea Raatikainen
Produktspecialist
Ali Issa
Utvecklingschef
Louise Kling
Supportansvarig