Hogia satsar på friskvård
Yoga, löpargrupper, styrketräning, massage eller körsång? Allt det och lite till erbjuder Hogia sina medarbetare. För ett par år sedan bestämde man sig för att satsa stort på friskvård. – Det är viktigt för oss att ha en kultur där personalens hälsa prioriteras. Alla vinner på det, både arbetsgivare och medarbetare. Det skapar gemenskap, ökar trivseln och man presterar bättre. Dessutom har vi lyckats sänka långtidsfrånvaron med 0,8 procent, säger Kristin Krylberg, HR-medarbetare och Hogias egen hälsocoach.

Med huvudkontor i Stenungsund på västkusten finns både havet och skogen nära till hands och lockar till utomhusaktiviteter, såsom löpning, styrketräning, cykling, bad och beachvolleyboll. De flesta aktiviteter sker på lunchtid för att så många som möjligt ska kunna utnyttja möjligheten att röra på sig. Och det är många som har blivit inspirerade. I Hogias egen löparklubb, Hogia Running Club, är en av fyra medarbetare medlemmar. 

– Får man tillfälle att träna på lunchen så har man gjort dagens träning när det är dags att gå hem. Många av våra medarbetare pendlar och kommer hem lite senare, med mindre tid på kvällarna för att utöva sina fritidsaktiviteter, säger Kristin.

Sedan ett år tillbaka samarbetar Hogia med friskvårdsföretaget Aktivitus, som är ledande i Sverige på konditionstester. De kan nu erbjuda sina anställda regelbundna hälsotester, coachning och aktiviteter. Många har redan hunnit delta, 370 medarbetare, tack vare motiverade chefer som vet vikten av att förebygga ohälsa. 

– Programmet har hittills gett väldigt goda resultat hos deltagarna. De har upplevt att hälsan har förbättrats och testerna visar sänkt blodtryck, bättre blodvärden och förbättrad kondition. Man behöver inte börja hårdträna för att förbättra sin hälsa, huvudsaken är att man rör på sig regelbundet, säger Sara Lundqvist, Aktivitus VD. 

– Det är viktigt att så många som möjligt av våra anställda kan välja någon aktivitet som passar dem. Vi är alla olika och har olika mål med träningen. I höst ska vi satsa på breda aktiviteter, så som lunchpromenader. Efter sommaren öppnar också den nya träningsanläggningen Stenungsund Arena, med gångavstånd från Hogias huvudkontor, med bland annat en helt ny simhall, ishall och gym. Vårt mål är att sänka långtidsfrånvaron med ytterligare 0,8 procent innan året är slut, säger Kristin.