Digitaliseringen frigör två dagar – i veckan!

2023-06-12

När Sara Ericsson tog över som ekonomiansvarig på Jana Fastigheter i Halmstad ville hon arbeta mer digitaliserat och automatiserat. 

– De nya systemen har kapat nästan två arbetsdagar i veckan i det löpande arbetet, säger hon.

Sara tog över efter en trotjänare som hade arbetat på bolaget i flera decennier. Sara Ericsson insåg direkt att det fanns mycket att göra för att effektivisera ekonomiarbetet.

– Tidigare var det mycket manuellt arbete. Många utskrifter och pärmar. Jag kände att dagens moderna ekonomisystem har helt andra möjligheter, berättar hon. 

Så relativt omgående kontaktade hon Hogia för att byta ut det mer traditionella ekonomisystemet till ett helt webbaserat. Företaget har sedan länge arbetat med Hogias system men nu var det dags för en modernisering till Hogia OpenBusiness.

Det behövs i princip ingen upplärningstid.

Hela flödet är digitalt

– Hogia OpenBusiness är modernt och logiskt uppbyggt, vilket är väldigt viktigt. Det behövs i princip ingen upplärningstid. I en del andra system, som inte är lika logiska, får man hela tiden leta och lära sig var man kan hitta olika saker, här finns de där man tror att man ska hitta dem.

Sara Ericsson använder Hogias system (OpenBusiness Ekonomi och Bokslut) i ett enda digitalt flöde; från fakturering och leverantörsfakturahantering till årsbokslut och rapportering till Skatteverket och Bolagsverket. Systemet är även integrerat med Oxceed, vilket ger möjligheter att skapa budgetar och prognoser och få en ekonomisk överblick i realtid.

Sara Ericsson, ekonomiansvarig på Jana Fastigheter

Sara Ericsson, ekonomiansvarig på Jana Fastigheter


– Det är en jättestor skillnad i arbetssätt nu jämfört med tidigare. Automatiseringen har minimerat tiden jag lägger på det löpande arbetet. Jag skulle säga att de nya systemen har kapat nästan två dagars arbetstid i veckan som nu frigörs till viktigare, och roligare arbete som analyser, budgetuppföljningar och bokslutsarbete. Sådant man inte hann med på företaget tidigare, utan hade outsourcat till en redovisningsbyrå.

Hogia OpenBusiness är ett ekonomisystem med inbyggd AI-teknik. Läs mer om det här!

Integrerat fastighetssystem

Jana Fastigheter är ett anrikt familjebolag i Halmstad, startat 1969 och drivs idag av andra generationen. Bolaget äger cirka 25 fastigheter där merparten utgörs av bostäder (cirka 500 lägenheter) men även en del industri-, kontors- och handelsfastigheter. Nio personer inklusive ägarfamiljen arbetar i bolaget och allt som har med ekonomi att göra hamnar på Saras bord.

– Det är ett ganska litet bolag, då blir det till att hantera både högt och lågt, konstaterar hon.
Jana Fastigheter använder även Hogias fastighetssystem för förvaltningen och kopplingen mellan systemen gör att redovisningen är uppdaterad – bolaget kan hela tiden ta ut rapporter och göra analyser på allt från en enskild fastighet till hela koncernen.

Snabblärd AI guld värd

En viktig del i de nya ekonomisystemen och de stora effektiviseringarna är AI, artificiell intelligens.

– Hogias AI fungerar väldigt bra – det var som de sa vid driftsättningen; att det bara tar två, tre gånger innan AI har lärt sig. AI innebär att min roll blir mer kontrollerande. Det kommer ett färdigt konteringsförslag som jag bara kontrollerar och sedan är det bara att attestera så är det klart.

– Det enda AI har svårt för är det mer ologiska och speciella momssystemet vi i fastighetssektorn har. Det är olika momsavdrag för olika fastigheter vilket inte är alls logiskt och därför blir det svårt för AI att lära sig det. Men allt annat som är ungefär samma från gång till gång går väldigt bra. Sammantaget har AI varit guld värt för oss, avslutar Sara Ericsson.

Läs här om hur AI-tekniken underlättar ditt ekonomiska arbete.

KUNSKAP & INSPIRATION
Hur kan AI effektivisera ditt ekonomiska arbete?

Artificiell intelligens är ett hett ämne att prata om och det pågår ständiga diskussioner om vilken plats den kommer att ta i framtiden. Det här kan väcka en hel del tankar. Oavsett vilka åsikter du har, så kan man fastslå att AI-tekniken är här för att stanna.

Läs mer
Hogia OpenBusiness Ekonomi
Molnbaserat, användarvänligt och automatiserat
Bransch
Fastighet

Helintegrerade lösningar för fastighetsbolag.

Affärssystem för fastighetsbolag