PEPPOL – europeiskt standardformat för elektronisk handel

Nätverket, som förenklar för köpare och säljare att nå varandra, är ett stöd för elektroniska processer för fakturering, beställningar och upphandling.

PEPPOL står för Pan-European Public Procurement On-Line. Det är en samling infrastrukturkomponenter, specifikationer och tekniska beskrivningar som kan användas för att utbyta information inom området elektroniska inköp.

Sedan 1 april 2019 är det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras elektroniskt. Det innebär att alla leverantörer till offentliga verksamheter måste skicka elektroniska fakturor (e-fakturor), och att såväl myndigheter som kommuner, landsting och regioner måste kunna ta emot e-fakturor.

PEPPOL är ett av flera nätverk som tillhandahåller standardiserade och godkända format för att skicka och ta emot e-fakturor i enlighet med den nya lagstiftningen.

Vi som leverantör säkerställer nu att våra kunder enkelt kan kommunicera med andra parter i det europeiska nätverket PEPPOL och leva upp till lagkravet för e-faktura.

– För oss på Hogia är det självklart att gå in som accesspunkt i PEPPOL. När köpare och säljare kan utbyta information oberoende av vilket affärssystem de använder skapar vi förutsättningar för en bättre e-handel, berättar Hogias e-fakturaexpert Anna Elverheim.

I Europa använder redan många aktörer inom såväl det privata näringslivet som i den offentliga sektorn PEPPOL. I Sverige är alla myndigheter registrerade i nätverket och sannolikt kommer hela den offentliga sektorn att följa efter i snabb takt. För att förenkla kommunikationen mellan samtliga parter förväntas även leverantörer till offentliga verksamheter att börja använda PEPPOL som standard.

– Vår lösning för elektronisk fakturahantering är en av de få på den svenska marknaden som säkerställer att kunder inom såväl privat som offentlig sektor kan skicka och ta emot e-fakturor direkt från sina ekonomiprogram, utan att behöva tänka på format, tekniska anpassningar eller integrationer för att leva upp till gällande lagkrav, avslutar Anna.

Obligatorisk e-faktura gäller alla inköp till följd av offentlig upphandling och omfattar därmed även direktupphandling. Att inte fakturera på rätt sätt till offentliga organisationer kan innebära vite. PDF-faktura eller skannade fakturor kommer inte att godkännas. Läs mer om lagkravet om e-faktura här.

 

Relaterat

Webbinarium
Digitala ekonomiprocesser – vad vinner du?

Missa inte vår serie med webbinarier på temat digitalisera och automatisera dina ekonomiprocesser.

Läs mer
Elektronisk fakturahantering
Effektiva flöden är en självklarhet!

Både för inkommande och utgående fakturor

Läs mer