Digital inlämning – enklast och säkrast

Publicerad: 2021-04-19

Antalet digitalt inlämnade årsredovisningar har ökat markant de senaste tre åren visar Bolagsverkets statistik. I kölvattnet av pandemin så har allt fler företag valt att digitalisera sitt arbete mer. Digital inlämning av årsredovisning förväntas bli obligatoriskt och sannolikt kommer fler och fler processer att digitaliseras i framtiden, då gäller det att ha rätt verktyg.

I augusti 2021 lämnades drygt 30% av alla årsredovisningar in digitalt till Bolagsverket och det är en rejäl ökning jämfört med föregående år. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma månad föregående år. Sverige har ett uttalat digitaliseringsmål och det har vi nått redan nu, på grund av, eller tack vare att pandemin har tvingat många tjänster och processer att bli digitala. Men ska du arbeta helt digitalt krävs det att du har rätt system och verktyg. Peter Flemsjö är redovisningsexpert på Hogia och berättar mer om digitaliseringens framfart och vad du behöver för att hänga med.

 

Peter Flemsjö

Peter Flemsjö, redovisningsexpert på Hogia

 

– Utöver att många tjänster och processer tvingats till att bli digitala så finns det också ett stort intresse från många företag att arbeta digitalt. Det kommande obligatoriet för årsredovisningar är ett tydligt exempel på åt vilket håll vi är på väg, berättar Peter.

Utmaningar med digitaliseringen

Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket, är även hon övertygad om att samhället kommer att bli mer digitalt i framtiden men hon menar att det också finns utmaningar med digitaliseringen.

– Vi människor är ”vanedjur” och att ändra invanda mönster kan vara svårt. Några gillar papper och vill gärna fortsätta med det. Jag hoppas och tror att när de har provat att skicka in digitalt så vill de inte gå tillbaka till papper. De företagare som i dag kanske använder Excel för sin bokföring kommer nu att behöva investera i ett systemstöd.

Att digital inlämning av årsredovisning kommer att påverka alla företag som producerar årsredovisningar är alla medvetna om. I en webbenkät ställde Bolagsverket ett antal frågor till företag kring just digital inlämning. I resultatet av enkäten framgick bland annat att förslaget om obligatorisk inlämning gillades mest av företag med 50 – 249 anställda och det gillades minst av företag med 1 – 3 anställda.

– De företag som idag inte använder sig av något system för att sköta sin bokföring, redovisning och ekonomi kanske upplever att det är kostsamt eller krångligt. Men faktum är att ett systemstöd förenklar och effektiviserar och du sparar både tid och pengar, säger Peter. En investering i ett systemstöd är en investering i framtiden, då det säkerligen kommer bli obligatoriskt med fler digitala processer.

Fördelar med digital inlämning

Bolagsverket visar på att det finns många fördelar med digital inlämning. Bland annat slipper du risken med att årsredovisningen försvinner i postgången, du får kvittens direkt i e-tjänsten att årsredovisningen är mottagen och om den är fullständig så registrerar Bolagsverket den direkt.

– Om du använder ett systemstöd med bokslut och färdiga årsredovisningsmallar som dessutom integreras med andra funktioner såsom digital signering, blir hela din process digital och gör ditt årsredovisningsarbete både enklare och säkrare, berättar Peter.

Årsredovisningen lämnar du in direkt från din programvara som är kopplad till Bolagsverkets e-tjänst. I programmet skriver du också in personnummer och e-postadress till den som ska godkänna årsredovisningen, denne loggar in med e-legitimation och skriver under fastställelseintyget och skickar in årsredovisningen.

– Digital inlämning av årsredovisningar blir det nya normalläget och en undersökning som Bolagsverket gjorde kring jul och nyår 2019 visar att de flesta som hade skickat in digitalt inte kunde tänka sig att gå tillbaka till papper igen, berättar Nina Brede.

Nordic Smart Government

Skatteverket, Statistikmyndigheten SCB och Bolagsverket deltar i arbetet inom ramen för programmet Nordic Smart Government (NSG). Tillsammans driver de ett standardiseringsarbete som gör att det blir enklare för alla företag att göra affärer i Norden och inom EU samtidigt som de skapar tillväxt genom att använda data, digitalisering och automatisering mer effektivt och innovativt.

– Möjligheten för företag att få mycket snabbare administrativa processer ökar när utbytet av information sker digitalt både företag emellan och mellan företag och de myndigheter som ska ha in uppgifterna. Vi kan därför räkna med att fler processer kommer bli digitala och att de också blir obligatoriskt att lämna fler uppgifter digitalt, avslutar Peter.

 

Vill du veta hur våra system kan underlätta för dig?

Varmt välkommen att delta på något av våra kostnadsfria webbinarier,”Det digitala bokslutet”, ”Det digitala analysverktyget” och ”Koncernredovisning och konsolidering”.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

Kunskap & inspiration
Digital inlämning av årsredovisning till Bolagsverket
Webbinarium
Digitalisera och automatisera arbetet kring bokslut, analys och koncern

Kostnadsfria webbinarier där vi visar hur du kan skapa ett smartare arbetsflöde kring bokslut, analyser och koncernredovisning.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Är du redo att skicka in årsredovisningen digitalt?

Snart blir det obligatoriskt med digital inlämning, vår expert berättar mer om hur du får rätt förutsättningar

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Signera och lämna in årsredovisningen digitalt.

Stöd för inlämning i din bokslutstjänst gör det möjligt att lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket.

Läs mer
Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer