Skattefri sommargåva till personalen?

En del företag vill ge sina anställda en sommargåva i början av sommaren. Till skillnad från julgåva finns det inga särskilda regler för sommargåva i skattelagstiftningen. Det innebär att en sommargåva normalt blir skattepliktig för de anställda, då det anses som ersättning för utfört arbete.

En sommargåva till personalen ses enligt reglerna helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är därmed skattepliktig som lön. Arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgifter på beloppet och det ska redovisas i AGI. 

Skattefria gåvor?

Det finns några typer av gåvor som är skattefria för arbetsgivaren. Julgåvor (värde högst 450 kr inklusive moms), jubileumsgåvor (endast företagets eget jubileum, till exempel 25-årsfirande; högst 1 350 kr inklusive moms) och minnesgåvor* (när den anställde till exempel fyller 50 år eller avslutar sin anställning; högst 15 000 kr inklusive moms).

*En minnesgåva är skattefri under förutsättning att gåvans marknadsvärde inte överstiger 15 000 kr inklusive mervärdesskatt och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver vid anställningens upphörande. Hela gåvan blir beskattad om marknadsvärdet överstiger 15 000 kr inklusive mervärdesskatt. Som varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda som varit anställda minst sex år. 

”Reklamgåva”

Arbetsgivaren kan också ge bort en ”reklamgåva” till sina anställda och därmed undvika beskattning. För att en gåva ska betraktas som reklamgåva ska följande krav vara uppfyllda, 

  • Gåvorna ska vara av förhållandevis obetydligt värde (180 kr exklusive moms enligt Skatteverket) och antingen ha direkt anknytning till företagets verksamhet eller vara enklare presentartiklar

  • Reklamgåvor bör ha företagets logga på, vanliga gåvor är till exempel handdukar, t-shirts eller väskor

  • Gåvorna ska lämnas till ett större antal personer

Om arbetsgivaren vill ge bort något värdefullt till sin personal så kan man också ge bort ledig tid, till exempel en semesterdag - det är en helt skattefri förmån som också uppskattas mycket av personalen.

 
KUNSKAP & INSPIRATION
Klurar du på hur man bokför Swish? Vi hjälper dig.

Swishbetalningar likställs vid kontantbetalningar, vi berättar mer om vad som gäller vid bokföringen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Ändrad bedömning om sekretess, läs mer här.

Skatteverket har ändrat bedömningen om sekretess i skattekontot, vi berättar vad som gäller nu.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Se här hur du bokför utdelning till aktieägare.

Har ni betalt utdelning till aktieägarna? Läs här hur ni gör bokföringen.

Läs mer