Hur får man tillbaka arbetsglädjen efter semestern?

Tillhör du en av dem som känner jobbångest när semestern börjar ta slut? Du är inte ensam. Att komma tillbaka till arbetet efter semestern kan kännas tungt och vi är många som känner oss mer trötta än innan semestern när klockan ringer sex på morgonen. Så hur hittar man arbetsglädjen? Här ger några av Hogias glädjespridare sina tips på hur din arbetsvardag blir lite roligare.
Om du är en av de personer som lider av jobbångest så är du inte ensam. När man har sluppit rutiner och har kunnat sova ut varje morgon så kan det vara tufft att gå in i ekorrhjulet igen. Det kan till och med leda till att man känner sig nere, har svårt att äta och att man inte kan koncentrera sig. Detta är väldigt vanligt och fullt normalt att känna när kroppen vet att den är på väg in i en annan typ av belastning igen.

Men även om du redan är tillbaka inne i ekorrhjulet så finns det små sätt att sätta guldkant på tillvaron – som också är långsiktigt bra för dig. Några av våra glädjespridare på Hogia delar här med sig av sina tips hur man hittar arbetsglädjen och hur man får arbetsdagarna att bli lite roligare.

”För mig handlar mycket på jobbet om personerna i mitt nätverk och dem får jag energi och arbetsglädje av. Därför ser jag fram emot att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Prova att säga hej till någon du inte känner vid kaffemaskinen, fråga vad dom jobbar med och sedan är samtalet igång. Du kan alltid lära dig något av alla människor, det gör arbetsdagen lite roligare.” 
- PETER TÖRNQVIST, BOLAGSCHEF, HOGIA EL & VVS-SYSTEM

”Jag tycker mycket om mitt jobb och har aldrig känt att det är jobbigt sista dagen på semestern utan tvärtom ser jag fram emot vad som kommer hända när jag kommer tillbaka. Jag tycker om utmaningar och trivs med mina kollegor som ger mig mycket energi och glädje och jag utvecklas och lär mig alltid något nytt varje dag. Ett tips för att få en roligare arbetsdag kan vara att uppmärksamma dina kollegor och ge beröm i både stort och smått, för då får du lika mycket glädje tillbaka. Eller att se svåra uppgifter som en utmaning till att utvecklas i ditt arbete, att utmana sig själv ger en kick.”
- ULRIKA AUGUSTSSON, BUSINESS CONTROLLER, HOGIA SERVICE

”För mig räckte tanken på att få ta en kaffe i lugn och ro utan barnskrik i bakgrunden. 😊Sen hjälper det såklart att ha världens goaste kollegor. Annars är mina två bästa tips:
- Ta det lugnt! Ge det några dagar (eller veckor) innan du går upp i normalt jobbtempo. 
- Unna dig en bonusdag ledigt när det är lite gött väder, det har jag gjort.
Se också till att vara omgiven av ett störtskönt gäng kollegor, pausa ofta, rör på dig, umgås med dina kollegor och - ett säkert kort är att lägga upp några tramsiga gif:ar eller länkar i teamets chatt”
- MARTIN LASSBO, UTVECKLARE,HOGIA INFRASTRUCTURE PRODUCTS

”Se till att direkt göra något med alla de briljanta idéer du fått under sommaren så de inte faller i glömska. Att ta tag i de gamla surdegarna är inte jätteroligt men det känns faktiskt ganska gött efteråt. Med andra ord sätt tänderna även i de mest tunga puckarna. Då känner i alla fall jag att jag är på gång och att skutan styr åt rätt håll. Ett kort och snabbt tips för att få det roligare kan vara att säga ”god morgon” och se glad ut. Ett längre tips kan vara att du behöver våga bjuda på dig själv för då kommer du oftast få något tillbaka. Se till att ta dig tid att lyssna och prata med kollegorna runt dig, ju mer ni lär känna varandra desto bekvämare blir ni tillsammans och då blir det ännu roligare att arbeta.”
- JOHAN WILÉN, KOMMERSIELL PRODUKTÄGARE, HOGIA SERVICE

”För att hitta tillbaka till arbetsglädjen är det för mig viktigt att blicka framåt, minnas varför jag gör det jag gör och fundera ut vad som faktiskt spelar någon roll för just mig. Tipset för att få roligare på jobbet är, Partner up! Arbeta i team som du trivs tramsigt bra med och påminn dem om hur fantastiska de är. Själv blir jag som mest innovativ när jag bollar med kollegor som arbetar med något helt annat, det breddar upp min horisont. Ta dig tid till att pausa en låt och spola tillbaka till favoritstycket eller lyssna på hela på repeat tills du tjatat ut den. Gör det som funkar bäst för dig.”
- JESSICA BERGSTRÖM, DIGITAL ANALYTIKER, HOGIA SOFTWARE COMMUNICATIONS

”Jag gillar det jag gör och har förmånen att jobba med människor som jag tycker om, vilket gör det lätt att hitta arbetsglädjen igen efter semestern. En sak som jag gjort i flera år är att jag innan semestern skriver en ”att göra-lista” med roliga uppgifter, som jag kommer att tycka om att sätta tänderna i när jag är tillbaka från semestern. Efter semestern läser jag listan och blir snabbt  påmind om vilket roligt jobb jag har…om jag nu råkat glömma det under semestern. 😊För att få en roligare vardag, våga utmana dig själv i ditt dagliga arbete och testa nya saker – även i det lilla. Det gör att man utvecklas och blir bättre på det man gör, samtidigt som man har roligt. Du kommer snabbt märka att din glädje sprider sig till andra runt omkring dig”
 - EMMA SOOVIK, KOMMUNIKATIONSANSVARIG, HOGIA TRANSPORT SYSTEMS
Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vad ska man tänka på och undvika vid lönesamtal?

Vi listar bra saker att tänka på och vad du bör undvika vid ditt lönesamtal.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Är det ok att skicka ut lönespecar via e-post?

Får man skicka ut lönspecar via e-post? Vi berättar mer vad du ska tänka på.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Svårt att hitta rätt kompetens och rekrytera till bristyrken?

Vi ger dig våra tips om vad du kan tänka på när du ska rekrytera till bristyrken.

Läs mer