Hur startar jag min egen redovisningsbyrå?

Publicerad: 2021-09-20

Att starta en redovisningsbyrå kan liknas vid att starta vilket företag som helst och det är många saker att tänka på för att verksamheten ska bli lönsam. Att ha någon form av utbildning i grunden är till exempel en god förutsättning om du ska arbeta som redovisningskonsult.

Beroende på vilken företagsform du väljer för din byrå så gäller olika regler och det finns en mängd olika starta-eget-guider på nätet. På myndighetssidan Verksamt.se finns gedigen information om de olika bolagsformerna och du kan bland annat läsa om vad det kostar att starta ett företag, hur du registrerar ditt företag och vad du behöver ansöka om.  

Läs mer här, verksamt.se

Hur uppnår jag lönsamhet som nystartad?

Att på förhand veta hur eller om din byrå kommer att bli lönsam kan förstås vara svårt. Men en förutsättning är självklart att intäkterna blir större än utgifterna på sikt.

Oavsett vilken bolagsform du väljer och om du nischar dig så finns det några saker som kan vara bra att ha koll på för att din byrå ska bli lönsam. Här listar vi våra 6 bästa tips.

  1. Ha en tydlig affärsidé – Sätt upp mål med vad du vill åstadkomma med din byrå. Gör en överskådlig verksamhetsplan som är enkel för dig att följa.

  2. Välj dina kunder – Är du mer insatt i en viss bransch eller har du kanske extra bra koll på ett speciellt område inom redovisning? Hitta kunder där du kan få nytta av dina kunskaper. Det är många som kan löpande bokföringsuppgifter, därför kan det vara svårt att få bra betalt för just det. Försök också att välja uppdrag som känns rätt från början, det kan vara svårt att avsluta ett uppdrag när man väl har inlett ett samarbete med en kund.

  3. Jobba smart – Planera din tid noga efter hur uppdraget ser ut. Sätt dig in i, och förstå din kunds arbete och produkt, då blir du också bättre på att ge råd kring verksamheten. Om det är möjligt, dela ditt arbete med kunden, då får ni båda bäst inblick i hur verksamheten går.

  4. Se till att ha ett bra nätverk –Ta hjälp från någon med erfarenhet så att du snabbt kan få råd och svar på frågor som kan dyka upp. Det finns olika forum att inhämta kunskap och nätverka i bland annat branschorganisationer, myndigheter och programvaruleverantörer. Det är stor skillnad på att vara ensam och på att vara en del av något större.

  5. Nyttja tekniken på rätt sätt – Välj en programvaruleverantör som har bra support, erbjuder relevanta utbildningar och som kan ge dig en helhetslösning eller en lösning för just dina behov. Lär dig programvaran, nyttja det som går att utföra. Använd automatiserade tjänster, då slipper du lägga tid på monotona uppgifter.

  6. Ha modet att våga sälja in dig själv och din kunskap – När du gör något du verkligen brinner för kan du bli ännu bättre på det, vilket ökar dina möjligheter till att bli mer lönsam.

Vi vill gärna hjälpa dig på vägen. Genom våra lösningar kan du driva en modern och framgångsrik redovisningsbyrå. Du kan vägleda dina kunder genom att erbjuda kompetenta analyser, insiktsfull rådgivning och dela på arbete och information på det sätt som du och dina kunder önskar.

 

KUNSKAP & INSPIRATION
Helt klart ett framtidsjobb!

Camilla Carlsson på FAR menar att redovisningskonsult är ett framtidsyrke, hon ger dig tips på hur du blir lönsam

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Har du koll på ditt varför?

Lali Fjellström på Srf konsulterna berättar vad du ska tänka på när du startar egen redovisningsbyrå.

Läs mer
Bransch
Redovisnings- och revisionsbyrå

Helhetslösningar som effektiviserar för både dig och dina kunder! 

Läs mer