Har ni effektiva ekonomiflöden?

Publicerad: 2021-02-17

Rekommendationerna kring distansarbete i pandemitider har fått företag att snabbt digitalisera flera arbetsuppgifter. Ändå upplever många att de fortfarande måste åka till kontoret och sitta med fysiska papper när de ska hantera fakturor, avtal och andra dokument. Men med dagens teknik är många fler uppgifter än vad man tror möjliga att digitalisera. Mathilda Kallberg är Hogias expert på digitala ekonomiflöden. Hon berättar mer om vilka möjligheter som finns inom ekonomiområdet.

Samtidigt som förändringen från manuell till digital hantering av många arbetsuppgifter ibland har varit tuff så har den också effektiviserat enormt för många företag. Mathilda Kallberg har arbetat med digitalisering på Hogia i flera år. Hon och hennes kollegor har hjälpt många företag att digitalisera sina ekonomiprocesser.

 

Mathilda Kallberg

Mathilda Kallberg, expert på digitala ekonomiflöden.

 

Mathilda är väl medveten om utmaningarna kring större förändringar på företag men hon vill verkligen poängtera att det är värt det förändringsarbetet då företaget sparar både tid och pengar när de börjar arbeta med digitala flöden.

– När ett företag har sett över sina processer och flöden och funderat på hur de skulle vilja arbeta framåt, så är vi alltid med och hjälper dem under hela förändringsarbetet för att de ska få ett så effektivt och säkert arbete som möjligt, berättar Mathilda.

Förr brukade man säga att lösningar för till exempel elektronisk fakturahantering endast var anpassade för större företag med stora fakturavolymer, men så är det inte längre. Idag finns det lösningar för alla företag, oavsett om det är en stor koncern eller en liten egenföretagare.

– När det gäller fakturahantering ser vi att många företag gått över till att digitalisera hela flödet, säger Mathilda. I praktiken innebär det att alla fakturor ankommer via e-post eller e-faktura och läses in automatiskt i ekonomisystemet. Fakturorna kan attesteras när som helst genom att attestanten loggar in via webben och det går alltid att söka upp en faktura för att se status på den. Detsamma gäller förstås för utgående fakturor, du upprättar enkelt e-faktura till dina kunder och kan spåra inbetalningarna digitalt.

Digitalisera ditt fakturaflöde

Enligt lag ska företagets räkenskapsinformation sparas fram till och med det sjunde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Alltså om ett företag har bokslut 2019-08-31, ska bokföringen sparas fram till 2026-12-31.

Har du fortfarande fakturor i pappersform innebär det kanske många pärmar som måste sparas under lång tid. Men fakturor är en räkenskapsinformation som är enkel att komma igång med att digitalisera.

– När du har digitaliserat ditt fakturaflöde behöver du inte längre sortera papper och leta i pärmar. Då får du istället tid över till mer värdefulla sysslor, som till exempel att analysera kostnader och utfall. Förutom att ditt företag får snabbare betalt och sänkta faktureringskostnader, ger det dig också bättre likviditet och skonar miljön, avslutar Mathilda.

 

Vill du veta hur du kan digitalisera ditt ekonomiflöde? Välkommen att delta på något av våra kostnadsfria webbinarier. Läs mer och anmäl dig här.

Elektronisk fakturahantering
Effektiva flöden är en självklarhet!

Både för inkommande och utgående fakturor

Läs mer
Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Se upp för bluffakturor!

Enligt Svensk Handel har antalet bluffakturor ökat under coronapandemin, vi berättar mer om hur du kan upptäcka dem

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Välj en signeringstjänst som uppfyller myndighetskraven

Martin Thulin på Hogia berättar vad du ska tänka på när du använder en digital signeringstjänst.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Så underlättar AI i ditt ekonomiarbete

Med hjälp av ny teknik med AI kan vi slippa monotona och repetitiva arbetsuppgifter och få tid över till annat.

Läs mer
Webbinarium
Digitalisera och automatisera arbetet kring bokslut, analys och koncern

Kostnadsfria webbinarier där vi visar hur du kan skapa ett smartare arbetsflöde kring bokslut, analyser och koncernredovisning.

Läs mer