Ny teknik med AI underlättar i ekonomiarbetet

Uppdaterad: 2023-08-11

Det finns tusentals konton att välja på i BAS-kontoplanen och när du ska registrera och bokföra en ny leverantörsfaktura manuellt kan det ta lång tid att få med alla detaljer. Med ny teknik i ekonomi- och bokföringssystem kan AI (artificiell intelligens) lära sig exakt hur du registrerar och bokför dina fakturor och utföra det automatiskt för dig nästa gång.

Leverantörsfakturaflödet är ett omfattande flöde och om ett företag har många leverantörer med fakturor på flera sidor är det ett stort jobb med att registrera och bokföra allt. Att ta hjälp av AI som läser in, registrerar och bokför fakturan på rätt konto sparar tid och ger en mycket effektivare fakturahantering.

AI underlättar ekonomiarbetet

Camilla Asplund arbetar som ekonom på av Hogias bolag och hon får dagligen hjälp av AI i sitt ekonomisystem.

– När du en gång lärt upp AI:n att registrera och bokföra en faktura på en detaljerad nivå så ger den dig automatiskt bokföringsförslag på samma detaljnivå nästa gång du bokför motsvarande faktura, berättar Camilla. Det gör det till exempel lättare att följa upp vart företagets faktiska kostnader ligger.

 

Camilla Asplund bolagsekonom på Hogia

Camilla Asplund, bolagsekonom på ett av Hogias bolag.

 

– AI underlättar mycket i mitt arbete men det är fortfarande jag som ekonom som har ansvar för och kontroll över redovisningen. Man ska komma ihåg att AI är en hjälp, inte en ersättare, menar Camilla. Men genom att använda AI sparar jag en hel del tid som jag istället kan lägga på andra arbetsuppgifter.

Ekonomisystemet som Camilla använder är ett helt webbaserat system och det innebär att uppdateringar sker kontinuerligt och automatiskt, vilket Camilla ser som en stor fördel. Hon välkomnar ny teknik och tycker det är roligt när utvecklingen går framåt.

– Ny teknik och ständig utveckling skapar nya möjligheter till effektivisering och förbättringar. Det gör att man får möjlighet att se över arbetsuppgifter som annars går på rutin, säger Camilla.

Genom att kombinera expertkunskap inom ekonomi med expertkunskap inom ny teknik kan vi få rätt förutsättningar för att utveckla och underlätta ekonomens vardag.

– Ett perfekt ekonomisystem ska kunna anpassas efter mig som användare utifrån de önskemål just jag har. Med AI i mitt ekonomisystem får jag hjälp med det jag behöver för att utföra mitt arbete så effektivt som möjligt, menar Camilla. Genom att använda smarta AI-lösningar i ekonomisystem slipper vi repetitiva och monotona arbetsuppgifter och vi får tid över till annat.

Avancerad teknik – enkelt för användaren

Mathias Petersson är en av Hogias systemexperter, han berättar att det bakom AI ligger avancerad teknik och komplexa algoritmer men det är inget som du som användare märker av.

– Vi använder avancerad teknik och gör den lättillgänglig för användaren, berättar Peter. De tekniska begreppen kanske inte säger användaren så mycket och jag tycker inte heller att användaren behöver vara insatt i den avancerade teknik som ligger bakom alla system som underlättar för oss i vardagen.

AI och andra automatiserade processer kommer att vara självklara i våra system i framtiden. Att kunna nyttja och ta till sig den nya tekniken är viktigt då den kommer att hantera och hjälpa till med fler och fler av våra arbetsuppgifter, menar Mathias.

– Som systemleverantör investerar vi ständigt i ny teknik och processer där automatisering, användarvänlighet och tillgänglighet är i fokus. Ett av våra mål är att skapa helt digitala automatiserade flöden för att effektivisera ekonomiarbetet för alla typer av verksamheter, avslutar Mathias.

Hogia OpenBusiness Ekonomi
Molnbaserat, användarvänligt och automatiserat
KUNSKAP & INSPIRATION
Augmented Intelligence stöttar användaren.

Genom att automatisera moment ekonomisystemet ger vi användaren möjlighet att fokusera på mer kvalitativa uppgifter

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hindrar GDPR AI-utvecklingen inom EU?

Vi berättar mer om hot, möjligheter och etiska regler kring maskininlärning och AI-utveckling.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Få effektiva processer och bättre dataunderlag med AI.

Inom ekonomiområdet är AI på stark frammarsch och digitaliseringen innebär både möjligheter och utmaningar.

Läs mer