”Du behöver själv ta tag i situationen och bestämma dig för att röra dig.”

Publicerad: 2020-05-25

I coronatider arbetar många hemifrån och det kan vara svårt att få till en bra arbetsmiljö i hemmet. Kristin Krylberg är Hogias arbetsmiljöexpert och hon berättar mer om hur viktigt det är att röra på sig för att få en bättre hälsa och arbetsmiljö.

Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Friskvård på arbetet kan se ut på många olika sätt. Arbetsgivaren kan till exempel göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för de anställda. En del arbetsgivare erbjuder även möjlighet till friskvård på arbetsplatser och de anställda kan få ta del av många andra friskvårdsinsatser såsom rökavvänjning, gratis frukt och fria läkarbesök.    

För den enskilda personen innebär friskvård på fritiden något som får oss att må bra, orka mer och leva längre. Studier visar också att träning även ökar produktiviteten på jobbet. Kristin Krylberg är utbildad personalvetare med inriktning mot arbetsrätt i grunden, men hon har alltid intresserat sig för friskvård och arbetsmiljö. 2014 började hon arbeta på Hogias HR-avdelning där hon tre år senare fick driva projekt mer inriktade mot hälsa och arbetsmiljö.

– Det roligaste med mitt arbete är att jag får genomföra nya idéer för att förbättra arbetsmiljön, gemenskapen och hälsan, berättar Kristin. På min arbetsplats uppmuntras många olika former av friskvård. Vi har till exempel individuella hälsoanalyser, massage, föreläsningar, en mängd olika lunchträningar, fotboll, innebandy och utöver det så erbjuder arbetsgivaren friskvårdsbidrag.

I coronatider så har Kristins fokus vänts åt att försöka hitta digitala lösningar så att hennes kollegor kan delta i friskvårdsaktiviteter online.

– Vi har skapat filmer med rörelsepauser och träningspass och lagt ut på vårt intranät så att alla kollegor kan se dem. De som instruerar i filmerna är också kollegor, vilket gör att det känns enkelt och personligt, säger Kristin. Vi direktsänder också vissa pass. Just nu har det varit CX och cirkelträning, men det är svårare till exempel med fotboll och löpning. Men jag tittar faktiskt på en lösning med digital löpcoaching att koppla upp sig mot för att lyssna till i hörlurarna.

Viktigt att röra på sig

Att vara stillasittande kan få både till långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser. På lång sikt kan det leda till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, problem med leder, muskler och ämnesomsättning. Om man inte rör sig under en hel arbetsdag kan det leda till trötthet och sämre förmåga att koncentrera sig och då kan arbetet bli ineffektivt.

– Vi behöver inte alltid bli svettiga, utan det kan räcka att röra sig regelbundet under dagen. Ta promenader och lägg in rörelsepauser under arbetsdagen, säger Kristin.

För att undvika riskerna som det kan innebära att inte röra på sig så bör alla arbetsgivare arbeta aktivt med friskvård. Ett framgångsrikt arbete med friskvård kan i sin tur leda till minskad sjukfrånvaro, mer gemenskap, ökad trivsel och skapa en bättre balans mellan jobb och fritid.

– Många kanske upplever att de inte hinner träna på kvällen på grund av olika vardagsbestyr och har de då möjlighet att göra det under dagen istället så kan det skapa en bättre balans för dem, menar Kristin.

Kristin upplever att det är relativt enkelt att få de som redan motionerar att röra på sig ännu mer och delta i olika aktiviteter. Utmaningen är att få de medarbetare som inte redan har vanan inne att delta och även att nå ut med information på ett bra sätt i lagom dos.

– Det är de som inte rör sig alls som är svårare att få igång att prova på friskvårdsaktiviteter, berättar Kristin.



Kristin Krylberg är Hogias arbetsmiljö- och friskvårdsexpert.

Rörelsepauser under arbetsdagen

Minst en gång per timme bör du röra dig under en arbetsdag. Cellerna förnyar sig ständigt men vissa processer stannar upp om kroppen inte kommer i rörelse. Kristins tips är enkla och fungerar vare sig du arbetar hemifrån eller från kontoret:

  • Om du har ett möte, ta en promenad samtidigt om det är möjligt, även inomhus kan fungera att promenera. Detta passar bra även vid telefonmöten.
  • Stå upp och jobba, då har man en tendens att röra sig mer.
  • Boka in tid för rörelsepauser i kalendern, som återkommande möten med dig själv. Tänk bara på att du kanske ändå vill vara bokningsbar för andra möten.
  • Skapa rutiner som passar dig. Parkera lite längre bort, gå i trappor istället för hiss och så vidare.
  • Få med dig kollegorna om du kan. Det är alltid enklare att ta rörelsepauser tillsammans.

Arbete hemifrån i coronatider

Många säger att de är mer stillasittande när de sitter hemma. Det finns inte lika många naturliga pauser, som på arbetsplatsen.

– Du behöver själv ta tag i situationen och bestämma dig för att röra dig, säger Kristin. Det kan till exempel vara genom att variera din arbetsställning, gå ut och promenera eller öppna fönstret en liten stund.

– Lyssna på kroppens signaler om du börjar känna dig stel, avdomnad, trött eller ofokuserad, gör något annat en stund.

Variation och rörelse är nyckeln för att inte få ont i kroppen. Kristin rekommenderar att du har bra belysning, att du har en bra skärm, bra tangentbord och så vidare. Har du utrymme så kan du också ha olika stationer i hemmet att röra dig mellan för att få variation under arbetsdagen.

– Du kan till exempel stå upp vid strykbrädan under det digitala mötet, stå vid köksbänken och svara på mailen, läs rapporten i soffan, koppla in headsetet och vattna blommorna eller vik tvätten när du pratar med kollegan i telefon.

Att ringa en kollega och ta en promenad samtidigt eller att äta lunch tillsammans med någon ute kan vara alternativ för att inte känna sig för isolerad när du arbetar hemifrån.

– Om man känner att man inte kan jobba lika effektivt eller att det till och med går så långt att man mår dåligt av att arbeta hemifrån en längre period så tycker jag att man ska prata med sin chef om det, säger Kristin. Tillsammans kan ni diskutera lösningar. Det kan vara fler som känner likadant och det är också bra att chefen får en chans att förebygga denna ohälsa. Chefen kan till exempel styra upp gemensamma digitala fikor, aktiviteter där ni ses men på viss distans eller peppande utmaningar som skapar gemenskap. Ta gärna initiativ själv och kom med förslag till din chef. Du kanske kan variera dig och komma till kontoret vissa dagar.

– Den bästa träningen är förstås den som blir av. Det finns väldigt många träningsformer att välja mellan så hitta något som du tycker är kul och mår bra av. Tänk inte att du måste byta om och bli svettig om det blir ett hinder. Våga testa något nytt, avslutar Kristin. 

 

KUNSKAP & INSPIRATION
Arbetar du hemifrån?

Vi ger dig några tips om vad du kan tänka på för att få ett så effektivt arbete som möjligt.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Karensavdrag, sjuklön, läkarintyg – vad gäller?

Karensavdrag, läkarintyg och sjuklön – vad gäller egentligen nu? Finns det fördelar och nackdelar med karensavdrag?

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Arbete hemifrån?

Våra glädjespridare ger dig sina tips om hur du håller modet uppe och behåller den sociala kontakten.

Läs mer