Håll modet uppe - så får du ett socialt arbete hemifrån

Människan är den mest sociala varelsen på jorden, vi behöver gemenskap och social samvaro. När en större kris som coronaviruset drabbar ett samhälle måste åtgärder tas. En av dessa åtgärder är just nu att många av oss arbetar hemifrån för att minska smittspridning. Så hur kan vi få social samvaro när vi arbetar hemifrån? Några av Hogias glädjespridare ger här sina tips.
Människor trivs generellt i grupp oavsett om det är när vi träffas eller om vi har kontakt via nätet. Just nu sitter många hemma och arbetar och den enda sociala kontakt de får är via internet och sociala medier. Även genom sociala medier fungerar vi människor så att vi får trygghet när vi genom att tolka och spekulera skapar samsyn kring olika saker. När vi nu står inför en väldigt extrem och kanske skrämmande situation som vi inte har koll på så måste vi även i detta hitta gemensam samsyn.  

När vi inte längre kan göra roliga saker tillsammans som att gå på konsert och events eller till och med att gå till vårt arbete så försvinner delar av det som vi i vanliga fall hittar gemenskap kring. Det vi inte känner till kan istället skapa oro.  

Så hur kan vi hitta en social och mer glädjefull psykosocial arbetsmiljö när vi sitter hemma och arbetar och får massor av information från media som kan göra oss osäkra? Några av Hogias glädjespridare fick frågorna,  

  • Vad tycker du är viktigast att tänka på när du jobbar hemifrån?  
  • Hur är du social när du arbetar hemifrån?  
  • Har du några tips för hur man håller modet uppe i dessa coronavirustider? 


"När man arbetar hemifrån så tycker jag det är viktigt att ändå sätta klockan och gå upp i vanlig tid. Eftersom man inte behöver åka till jobbet kan man till och med komma igång och arbeta tidigare. För att dagen ska bli så effektiv som möjligt passar det mig bra att sätta upp mål för dagen. Kollegorna är jätteviktiga i mitt arbete och med den tekniken vi har idag funkar det alldeles utmärkt att ha möten och korta avstämningar till exempel via Teams och gärna då med videon påslagen vilket ger en mer personlig känsla. Även de där korta snabba dialogerna man ibland har med kollegorna går kanon att ta via ett Teams-samtal. För att få lite avbrott i arbetet brukar vi på eftermiddagarna annars tillsammans ta en fikapaus. Det borde funka även virtuellt tänkte jag och bjöd in mina härliga kollegor på en videofika, vilket blev supertrevligt 😊.

När det gäller coronaviruset så lyssna och följer jag Folkhälsomyndighetens råd naturligtvis. Det är väldigt mycket som inte är som vanligt men jag tror ändå att vi ska försöka hålla lugnet och hitta möjligheterna till en vanlig vardag. Tror också att motion såsom en go löprunda eller en skön skogspromenad är bra medel för att skingra tankarna och hålla humöret uppe."
- ULRIKA NIKLASSON, KOMMERSIELL PRODUKTÄGARE, HOGIA BUSINESS PRODUCTS 

"Det viktigaste för mig när jag jobbar hemifrån är att ha kontakt med mina kollegor. När vi har möten har vi kameran på så vi ser varandra. För min del funkar det bäst att jag skriver en lista över vad jag ska jobba med under dagen och att jag timeboxar det och även pauserna som jag behöver. För att inte tappa det sociala räddar verktyget Teams oss i dessa dagar. Här har vi korta avstämningar, frågor bollas och bilder skickas. Eftersom vi är flera i närheten av där jag bor som jobbar hemma så har vi också stämt träff för en lunchpromenad och vi har bokat in en virtuell fika under eftermiddagen!

För att man ska hålla hoppet uppe i dessa tider tror jag att det är viktigt att försöka se de små sakerna som är bra och de glädjeämnen som ändå finns. Där tror jag att våra kollegor är oerhört viktiga, att man skickar glada och uppmuntrande tillrop som ett skämt eller en rolig bild är inte att förringa, så får man sig ett gott skratt 😊."
- YVONNE FLINK, PROJEKLEDARE, SOFTCOM, HOGIA INFRASTUCTURE PRODUCTS

"Om jag jobbar hemifrån vill jag ha samma struktur och rutiner som när jag skall in till kontoret. Jag vet att det finns de som ser det som ett tillfälle att ta sovmorgon eller slippa fixa håret. Jag gör som vanligt, för jag ska ju jobba, inte ha en slappardag hemma. Jag har inte jobbat hemma nämnvärt, men det är viktigt att ha kontakt med sina närmaste kollegor på Teams eller Skype, köra videomöten så att man har dynamiken och det roliga som man har på kontoret.

Vi alla vet ju om status om coronaviruset och vet att det blir sämre. Jag försöker få kollegorna att tänka på annat, prata om något positivt som hänt, tipsa om ett bra recept eller en god öl. Jag är ju en positiv person och försöker sprida det till mina medmänniskor. Personligen pratar jag inte en massa om coronaviruset, och om jag gör det, håller jag det kort. Vissa personer behöver inte, eller mår inte bra av att någon mal på och skapar ett scenario som skrämmer dem."
- NILS JONSSON, IT-TEKNIKER, HOGIA SERVICES 

"När jag arbetar hemifrån tycker jag att det är viktigt att jag är lika tillgänglig och produktiv som på kontoret. Förberedelse och planering, vilket då inkluderar hela tokiga familjen, är A och O. Till exempel att se över vilka andra, förutom husdjuren jag behöver ta hänsyn till när jag är hemma. Jag brukar paxa kontorsrummet först! 😊 Vid längre frånvaro från kontoret tänker jag att ett digitalt morgonmöte är en bra start på dagen för alla. Där kan man strukturera upp och hjälpas åt att prioritera sitt team. Sen är det viktigt att tänka på att de sociala kontakterna vi får när vi sitter bredvid varandra kräver att vi medvetet anstränger oss mer i vår kommunikation när vi sitter hemma.

När det gäller coronaviruset så tänker jag faktabaserat. Det finns ca 100 st virus på jorden och coronaviruset är ett av dem. Dessa virus muterar och i år har coronaviruset blivit aggressivare, men som alla andra år går det här över – som vanligt. Naturligtvis ska personer i riskgrupperna vara mycket vaksamma och ta till sig information extra noga då detta är mycket allvarligt för dem. Det är oron och okunskapen om vad det egentligen är vi pratar om som är farligast. Vi får hjälpa varandra i att dämpa oron med hjälp av fakta helt enkelt."
- NICKLAS TÄCK, BOLAGSCHEF, HOGIA INFRASTRUCTURE SERVICES 

"För mig är det viktigt att inte blanda ihop arbete med fritid när man arbetar hemma. Jobbar jag hemma så slänger jag inte in en tvätt i maskinen i onödan, utan det får vänta tills arbetsdagen är slut. Man ska unna sig att göra en sak i taget och inte försöka jonglera med alltför många bollar i luften samtidigt. Men jag ser också bland mina kollegor att det finns en risk att man sitter alltför koncentrerad så att man både glömmer av att ta den där välbehövliga pausen. Därför är det viktigt att unna sig att komma ut och röra sig lite på lunchen ä
ven i bistra coronavirus-tider. Vi vet ju alla hur viktigt det är att hinna med och ta en kopp kaffe med kollegorna på jobbet. Det är ju det som ger den lilla extra energin och som ofta även ger värdefull input till det man håller på och jobbar med. Ofta växer fikapausen till att bli en gemensam förfining över team och avdelningsgränserna, som ger bränsle till nya och bättre lösningar och idéer. Så därför rekommenderar jag att vi bokar in ”en kopp kaffe över Teams”. När man gör detta är såklart påslagen webbkamera ett måste 😊. Man blir glad över att inte bara få höra sina kollegor utan också få se sina kollegor. Extra roligt är ju att det känns att man lär känna sina kollegor lite extra när man får en liten glimt av deras hemmiljö ofta sittande i mysbyxor och morgonrock 😊. Fast vi sitter längre från varandra så kommer vi på något sätt ändå närmare varandra. När barnens och ens egna aktiviteter stängs ner en efter en så får man satsa på mer ensliga aktiviteter. Mitt tips är att sticka ut i skogen. Tänd en brasa och stek pannkakor och grilla marshmallows över öppen eld. Risken att träffa på något coronavirus i skogen är minimal och blir man inte röd om näsan av solen så blir man det av värmen från elden." 
- EVA-LENA ALMERED, KOMMERSIELL PRODUKTÄGARE, HOGIA HR SYSTEMS 


"Det viktigaste för mig när jag jobbar hemifrån är att hålla kontakt med kollegor och ”snacka strunt” mellan varven och inte heller glömma att resa sig och gå runt emellanåt. För att inte tappa det sociala när jag jobbar hemma så har vi uppstartsmöte via det digitala chattverktyget Teams. Sen har jag kontinuerlig kontakt med kollegorna på Teams under dagen och jag pratar med våra kunder i telefon. Ett bra tips är också att ha en specifik "arbetsplats" hemma där man inte sitter när man är ledig, inte ens under lunchen. Ett annat bra tips är att inte ha för mycket godis inom räckhåll när man jobbar hemma😊.

När det gäller coronaviruset och all information i media så tänker jag att man måste försöka att bara ta del av det som är nödvändigt. Och se till att du hämtar din information från säkra källor som till exempel Folkhälsomyndigheten. Jag följer självklart också arbetsgivarens direktiv. Mitt råd är, fortsätt leva, men tvätta händerna ofta och håll fysiska avstånd."
- JOHN DUNKLINT, SUPPORTMEDARBETARE, HOGIA PUBLIC SYSTEMS

"Att ha kvar sina invanda rutiner tror jag är ett vinnande koncept och skapar struktur, gå upp i vanlig tid och gör det du brukar som att äta din frukost. Den tid du normalt lägger på att ta dig till jobbet i vanliga fall, kanske du kan nyttja till en promenad istället. Det kan vara trevligt att säga god morgon till ”sina vanliga arbetskamrater” genom Teams eller andra chattprogram. Jag försöker också plocka bort ”privata hemmagrejer” såsom post och liknande där jag har min arbetsdator för att slippa bli distraherad när jag jobbar. Man kan också ha fika via Teams och ju mer van man blir att fika digitalt, desto mer okonstlat känns det. Sätt på kameran så blir det mer ”på riktigt”. Skapa en chattgrupp med dina kollegor som du brukar prata med eller äta lunch med, så blir det väldigt lätt att ha en dialog. Om vädret tillåter så kanske det finns möjlighet att äta lunch med en vän eller kollega utomhus.

I dessa tider får vi hoppas att alla tar sitt ansvar och respekterar att det finns människor omkring oss på olika nära håll, som är väldigt känsliga för smittan. Var hänsynstagande och lite extra omtänksam mot de du möter, oavsett om du känner dem eller inte."
- ANNICA CARLSON, SCRUM MASTER, HOGIA INFRASTRUCTURE PRODUCTS

Publicerat 200324

KUNSKAP & INSPIRATION
Vilket ansvar har arbetsgivaren vid smittrisk?

Arbetsgivarens ansvar regleras i arbetsmiljölagen. Vi berättar mer om vilka skyldigheter som gäller

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Arbetar du hemifrån?

Vi ger dig några tips om vad du kan tänka på för att få ett så effektivt arbete som möjligt.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Korttidspermittering på grund av corona

Regeringen presenterar nu en rad budgetåtgärder med anledning av coronavirusets konsekvenser, korttidspermitteringen är en av åtgärderna.

Läs mer