Fem konkreta tips för en bra preboarding

Just nu finns många lediga arbeten inom vissa yrkesgrupper och företag får slåss med lön och förmåner för att rekrytera rätt kompetens och locka topptalangerna. Idag kan det till och med vara så att även om ett avtal är signerat så kan anställningen komma att avbrytas då den anställde fått ett bättre erbjudande någon annanstans. Därför är det än viktigare att behålla en anställd innan den har startat sin anställning genom så kallad preboarding.

Om man anställer någon som har lång uppsägningstid från sin förra arbetsplats är det bra att ha kontakt också under uppsägningstiden. Även om någon har skrivit under ett anställningsavtal betyder det ju inte att den inte kan ändra sig. Men det betyder inte heller att man inte behöver ha kontakt. Titi Oyedeji, bolagschef på Hogia, har många års erfarenhet av rekrytering och vet hur viktigt det är att skapa en bra relation med den framtida medarbetaren så tidigt som möjligt. 

– Jag har insett hur viktigt det är att arbeta med just preboarding berättar Titi. Vi vill såklart att våra nya medarbetare verkligen ser fram emot att börja arbeta hos oss och att de också känner att de är välkomna redan innan startdagen. 
 
Att ha kontinuerlig kontakt med någon man anställt fram till dess att personen börjar sin anställning bör vara en självklarhet, menar Titi. Man känner sig mer välkommen och det känns både lättare och tryggare att börja sin anställning när man redan har fått lite koll på arbetskamrater, rutiner och arbetssätt. Trygghet kanske ges genom en sådan enkel sak som att man vet att har man en lunchlåda med sig, så finns det alltid en arbetskamrat att luncha med.  

– Vi försöker se till att närmast rekryterande chef har löpande kontakt med den anställde, berättar Titi. Det kan till exempel vara att den anställde får möjlighet att välja en arbetstelefon eller modell på en arbetsdator. Men det kan också vara att den anställde får följa med på sitt kommande bolags julbord eller att komma och fika för att träffa alla sina blivande arbetskamrater. 

 

Titi Oyedeji, bolagschef på Hogia, har många års erfarenhet av rekrytering

 

Titis fem konkreta tips för en bra preboarding 

1. Förmåner och avtal

När den du ska anställa får sitt anställningsavtal, ge personen möjlighet att ta med avtalet hem och läsa igenom det i lugn och ro. Var tillgänglig om personen har några frågor och boka ett möte någon vecka senare där ni går igenom avtalet. Passa också på att gå igenom andra viktiga saker såsom kollektivavtal och de personalförmåner ni har på arbetsplatsen. Har ni många bra förmåner så kan det vara just det som avgör att personen vill arbeta hos er.

2. Ha mejlkontakt löpande med den du har anställt

Det underlättar enormt för den du har anställt att ställa sina frågor om du har löpande mejlkontakt och du visar att du är intresserad av att lära känna personen. Du kan till exempel fråga om personen undrar över något, du kan berätta hur arbetskamraterna har det, vilka rutiner ni har på avdelningen och skicka information om era produkter eller tjänster så att den ni anställt kan läsa på.   

3. Bjud med på fika, lunch eller företagsevent 

Har ni en afterwork på gång? Bjud med den ni har anställt, kanske personen inte har möjlighet att vara med men bara att få frågan gör att man känner sig mer välkommen. En fika med de nya arbetskamraterna på, under eller efter arbetstid går ju också alltid att få till annars.    

4. Färdigställ den anställdes arbetsplats

Fråga vilken modell på arbetstelefon och arbetsdator som den anställde föredrar, eller berätta för den anställde vilken dator och telefon den kommer att få och hur de fungerar. Fråga också om den anställde vill behålla sitt nuvarande telefonnummer, det är inte svårt att göra idag och underlättar för många när de byter arbetsplats. Se till att arbetsplatsen där den anställde ska sitta fungerar. Det känns jätteviktigt att saker fungerar när man är ny på ett jobb, det kan vara skärmar, internet eller något så enkelt som en kontorsstol.  

5. Riktlinjer och företagskultur

Kanske har ni dokument eller handböcker som visar hur det fungerar på just er arbetsplats. Se till att den ni har anställt har koll på era riktlinjer och er kultur. Det kan handla om allt från hur företaget förhåller sig till jämställdhet eller vilken dresscode som gäller, till hur företagshälsovården ser ut.

 
KUNSKAP & INSPIRATION
Svårt att rekrytera? Så här kan du stärka ert varumärke.

Nathalie Bertelius ger sina tips för hur du stärker ert varumärke.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Svårt att hitta rätt kompetens och rekrytera till bristyrken?

Vi ger dig våra tips om vad du kan tänka på när du ska rekrytera till bristyrken.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Frånvaro vid ej beviljad semester - ledde till avsked.

Rutiner för semester, detta bör du som arbetsgivare och anställd tänka på.

Läs mer
HR/LÖN
Lönesystem som effektiviserar