Satsning på hälsa - nu viktigare än någonsin

Publicerad 2020-11-16

Idag är det många arbetsgivare som ger sina anställda ett friskvårdsbidrag. Men det finns så mycket mer att göra inom friskvårdsområdet på en arbetsplats. Kristin Krylberg driver konceptet ”I hälsans tecken” på Hogia. Hon berättar att det finns ett tydligt samband mellan minskad sjukfrånvaro och ökade satsningar på personalens hälsa. Men hur kan man göra när många arbetar på distans?

Kristin Krylberg arbetar som hälsocoach på Hogia. Hon är utbildad personalvetare med inriktning mot arbetsrätt i grunden, men hon har alltid intresserat sig för friskvård och arbetsmiljö. Sedan 2017 har hon drivit projekt som är mer inriktade mot hälsa och arbetsmiljö under konceptet ”I hälsans tecken”.

 

Kristin Krylberg Hogias hälsocoach

Kristin Krylberg, arbetsmiljö- och friskvårdsexpert på Hogia.

 

– Under många år har hälsa varit ett viktigt fokusområde i vårt långsiktiga arbete, berättar Kristin. Vi uppmuntrar alla hälsofrämjande aktiviteter för vår personal då vi ser att det leder till att de mår bättre och presterar bättre.

Hälsoarbete på arbetsplatsen

Förutom att erbjuda sina medarbetare friskvårdsbidrag, personalrabatter, öppna seminarier, och massage så finns de en rad andra aktiviteter i konceptet ”I hälsans tecken”.

– Vi arrangerar olika träningspass för medarbetarna, säger Kristin. Det kan till exempel vara yoga, coreträning, löpning, Zumba eller body balance. De flesta passen sker på lunchtid för att så många som möjligt ska kunna delta, men det finns också aktiviteter såsom innebandy, fotboll och gruppträningspass efter arbetstid.

– Som medarbetare har du möjlighet att komma med nya idéer för att få dig och dina kollegor aktiverade. Vår tanke är att du ska kunna hitta den träningsform som du tycker är rolig och som passar dig bäst, säger Kristin.

Att erbjuda hälsoaktiveter och träning skapar också gemenskap och arbetsglädje. Det går dessutom att se ett tydligt samband mellan ökad hälsosatsning och minskad sjukfrånvaro.

– Vi kan tydligt se att sjukfrånvaron har minskat. Under 2019 hade vi en total sjukfrånvaro på 3,8 procent, vilket är nästan en halvering om man jämför med hur det såg ut för några år sen innan vi drog igång vår hälsosatsning, berättar Kristin.

Träning på distans, I hälsans tecken online

I rådande pandemitider när många arbetar på distans ökar stillasittandet och arbetsmiljön förändras på många sätt. Det blir då ännu viktigare att fokusera på medarbetarnas hälsa för att minska de negativa konsekvenser som minskad rörelse och mindre social kontakt kan få. 

Kristin berättar att effekterna av corona gjorde att hälsoarbetet fick ställas om. För att nå ut både till de som arbetar på kontoret och de som arbetar hemifrån behövde man hitta nya lösningar för att arrangera aktiviteter.

– Träningen ställs inte in utan vi kör två av passen utomhus och fem pass i veckan filmas och direktsänds via Microsoft Teams. Vi har också flera filmade rörelsepauser som kan ses när som helst. Instruktörerna i filmerna är ”vanliga” medarbetare och filmerna innehåller olika rörelser, tränings- och stretchövningar, det finns något som passar alla. För att påminnas om att röra på sig när man sitter framför datorn, har medarbetarna också möjlighet att lägga rörelsepauserna som kalenderbokningar två gånger varje dag.

Smittsäker pendling

Att kunna färdas till och från jobbet på ett sätt som både är hållbart för miljön och som bidrar till minskad smittspridning har också blivit en väsentlig fråga för många arbetsplatser.

– Vi erbjuder våra medarbetare cykelservice, däckbyte och lån av elcykel i perioder för de som vill pendla till jobbet, berättar Kristin. Cykling är ett bra sätt att få vardagsmotion och ett utmärkt sätt för att minimera smittspridning. Att färdas så hållbart som möjligt är också en investering som är bra för framtiden.

Succé för digitalt lopp

Under 2019 togs initiativet till Hogias eget tävlingslopp, Hogialoppet. Premiärloppet blev en folkfest som samlade 148 deltagare från 8 – 78 år som sprang, joggade eller lunkade de 6,8 kilometrarna genom centrala Stenungsund.

Under nästan hela år 2020 har vi rekommenderats att hålla distans till varandra, vilket innebär att vi måste anpassa hur vi genomför alla aktiviteter. Men Hogia tog beslutet om att genomföra loppet ändå – men denna gång skulle loppet vara virtuellt.

Att genomföra loppet digitalt innebar att vem som helst, var som helst under en särskild dag, kunde springa sträckan 6,8 kilometer i sin egen takt och sen registrera sin tid för att vara med i de officiella resultatlistorna.

– Det digitala Hogialoppet blev en riktig succé! Cirka 370 personer deltog från hela Norden och flertalet av dem registrerade sin tid och la ut sina bilder på vårt Facebook-event. Några av de som deltog hade inte deltagit i ett motionslopp tidigare och hela 97 procent av deltagarna uppgav att de gärna vill vara med i ett virtuellt lopp igen, berättar Kristin. Eftersom det är så många som uppskattar Hogialoppet så vi kommer fortsätta att arrangera det, antagligen både digitalt och fysiskt i framtiden.

Få igång hälsoarbetet på arbetsplatsen

Kristin menar att man inte behöver göra allt på en gång. Hennes råd är att börja smått men ta små snabba steg. Det behöver inte kosta skjortan heller om man arbetar med befintlig utrustning och engagerad personal.

Kristins råd för dig som vill komma igång med ett aktivt hälsoarbete på arbetsplatsen:

  1. Hitta engagerade chefer eller medarbetare, få med dem på banan och börja smått, kanske med inbokade rörelsepauser under arbetsdagen eller regelbundna lunchpromenader.
  2. Vad har medarbetarna för träningsintressen på fritiden? Kanske det finns någon som är instruktör, träningsledare eller hälsocoach på fritiden och som vill engagera sig i det även under arbetstid.
  3. Se över era lokaler, finns det någon lokal ni skulle kunna använda för att till exempel köra ett yogapass.
  4. Sprid information, skapa en mailgrupp där de som är intresserade av träning och hälsa kan anmäla sig.
  5. Arbetar ni hemifrån eller har kontor på olika ställen, kör distansträning och direktsänd instruktören via era digitala kommunikationsverktyg.
  6. Anlita ett företag för individuella hälsotester med uppföljande tester, se till att det ingår att medarbetarna sätter egna mål för vad de vill uppnå.
  7. Utnyttja grupptrycket, är ni en liten grupp som rör er på jobbet så kommer snart fler att ansluta, saker som syns ger effekt.
  8. Kör hälsoutmaningar, dela in er i lag och utmana varandra i till exempel stegtävlingar, bästa lag vinner ett pris.
  9. Satsa på att förbättra möjligheten att pendla med cykel till jobbet.
KUNSKAP & INSPIRATION
Tänker du på att röra dig under arbetsdagen?

Vår friskvårdsexpert berättar mer om hur du kan tänka för att få in mer rörelser i din arbetsdag.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Arbete hemifrån?

Våra glädjespridare ger dig sina tips om hur du håller modet uppe och behåller den sociala kontakten.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Arbetar du hemifrån?

Vi ger dig några tips om vad du kan tänka på för att få ett så effektivt arbete som möjligt.

Läs mer