Hur ser framtiden ut för löneadministratörer?

Publicerad: 2021-03-22

Samverkan, snabba processer och realdatahantering är några av de saker som Zennie Sjölund på Srf konsulterna ser kommer att påverka framtiden för löneadministratörer. Zennie är en av de populära föreläsarna på Hogias Kompetensdagar Lön/HR och hon håller oss uppdaterade om vad som är på gång i branschen.

Zennie Sjölund är branschansvarig Lön på Srf konsulterna, branschorganisationen för lön och redovisning. Sedan 2013 är hon med och driver ”Lönsam” som är en väletablerad samverkansgrupp med Srf Konsulterna och de svenska lönesystemleverantörerna.

Srf Lönsam har gedigen tyngd inom löneområdet och samverkan med myndigheter har påverkat lagändringar. Sedan starten har Lönsam bland annat tagit fram tre branschkoder; en löneartsplan (Srf LAP), en branschkod för GDPR och en branschkod för korttidsarbete.

Lönearbetet under pandemin

I pandemitider är det många som arbetar på distans. Det har bevisats att man kan arbeta på distans som löneadministratör, även om man inte trodde det, berättar Zennie. Digitaliseringen har tagit nästan fem års utvecklingskliv framåt på ett år. Processer, arbetssätt, och rutiner har anpassats och setts över för att kunna möta behovet av att arbeta hemifrån.

– Den 16 mars 2020 var en tydlig bladvändare för lönebranschen. Då kom en rad stödåtgärder från regeringen, bland annat kring korttidsarbete, och satte igång nya utmaningar för oss inom lön. Det var tydligt att man trodde att det skulle bli svårt att ställa om och arbeta helt på distans men det har funkat väldigt bra. Det som gör att någon behöver åka till kontoret är kanske mer beroende på hur verksamheten ser ut och om man till exempel inte använder molnbaserade produkter.

 

Zennie Sjölund är branschansvarig lön för Srf Konsulterna

Zennie Sjölund, branschansvarig lön på Srf konsulterna.

 

Fler myndigheter skulle också behöva bli mer digitala, anser Zennie, det skulle underlätta även för företag som försöker ställa om.

– Försäkringskassan och Kronofogden är exempel på myndigheter som har en del att önska när det gäller digitalisering kring uppgifter som de skulle kunna ta in via exempelvis AGI. Det finns många tidstjuvar där processer skulle kunna vara enklare. Vi försöker hela tiden identifiera sådana områden och sedan driva på för att förbättra dem. Arbetsgivarintygsportalen var ett sådant område. Där hade vi tidigt en dialog mellan a-kassornas samorganisation och systemleverantörerna för att få till en bra arbetsprocess. 

Det är en utmaning för löneadministratören att ständigt vara uppdaterad med vad som gäller kring stödåtgärder och lagändringar. För att veta vad som faktiskt kan påverka arbetet behöver man ha en bra kommunikation med sin systemleverantör. Har man det så missar man inte när det är dags att uppdatera, systemleverantören har ju också ett krav i att vara uppdaterad då ändringar kan kräva utveckling i systemet.

– Det är viktigt att man har acceptans för att ingen har facit, vi vet inte riktigt vad som kommer och hur det kommer att påverka oss, säger Zennie. Detta är ännu ett incitament till att man ska ha bra vardagliga rutiner i sin löneprocess. Finns allt beskrivet och dokumenterat så kan alla ta del av informationen. Då blir man mindre sårbar och man kan gå tillbaka och se vad besluten man tagit grundat sig på. 

Löneområdet och framtiden

Processerna inom löneområdet kommer att förändras i framtiden, menar Zennie. Bolagsverket arbetar nu med projektet ”Standard Business Reporting” som går ut på att all rapportering som sker från företag till myndigheter ska bara behöva ske digitalt en gång. Inte bara myndigheter utan även andra intressenter går mot en annan typ av rapportering för att få ett bättre och enklare flöde av information.

– Vi kommer också att fortsätta mot realdatahantering. Nu när vi har arbetat med regeringens stödåtgärder och företagen satts under den typ av press som det inneburit, vet vi hur viktigt det är att ha nära data för att snabbt kunna hantera olika typer av beslut och ställa prognoser framåt.

Enligt Zennie har lönearbetet blivit strategiskt viktigare. Det har tydliggjorts inte minst nu under pandemin. Hon anser att vi kommer få snabbare processer och att arbetet kommer att ske mer automatiskt.

– Häromdagen läste jag i en artikel att på topp tre av yrken som kommer försvinna ligger bokförings- och löneadministratörer. Det tycker jag är jättebra, för vi vill inte vara administratörer i framtiden. Lönerollen utvecklas och går mot något annat än den var för några år sedan. Det innebär inte att den kommer att försvinna, det innebär helt enkelt att den kommer att förändras. Då gäller det att vara uppdaterad med nya system och ha koll på den kompetens som kommer att behövas.

Zennie menar att lönechefer har fått en mer strategisk roll.

– Lönechefer blir ofta tillfrågade kring viktiga områden kopplade till löneuppgifter då de sitter på den grundläggande datan kring anställda Det är lönefolk som kan tolka den datan och i framtiden kommer den kompetensen att behövas ännu mer. 

Varför ska man vara med på Hogias kompetensdagar Lön/HR?

Under Hogias kompetensdagar Lön/HR får du serverat var du ska ha dina tentakler ute för att hålla dig uppdaterad. Zennie Sjölund ger dig information om vad som är på gång inom marknaden och hur det kommer påverka dig i lönehanteringen.

– Vi har koll för dig på vad som är på gång så att det inte kommer som någon överraskning. Tillsammans kan vi få klarhet och känna oss trygga i vårt arbete framåt. Du kommer få mycket matnyttig information på Hogias Kompetensdagar och själv tycker jag att det ska bli jättekul att få vara med, avslutar Zennie

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

Lönesystem
Heltäckande lönesystem för alla typer av verksamheter

Med Hogia får du ett lönesystem som är anpassat för din bransch och med kunnig support som sätter dig som användare i fokus.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Med rätt system förenklas lönehanteringen

Ida Sandqvist på Laitis berättar om hur ett nytt system förenklade lönearbetet och gav henne tid över till annat.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Mycket humor och bra självledarskap ger stora framgångar

Micaela Olsson, Årets lönekonsult 2019, berättar om hur man når framgångar genom självledarskap och mycket humor.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur ser trenderna inom HR- och löneområdet ut 2021?

Hogias HR-experter, Erik Douglasson och Sara Janson, ger dig sina trendspaningar.

Läs mer
Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer