Övergång till ISO-standard – detta bör du göra nu!

Publicerad: 2021-11-19

Innehåll

Att betala ut lönerna på utsatt tid är av största vikt och ska göras på rätt sätt. När betalningsinfrastrukturen ändras påverkas även löneutbetalningsfilerna. Pia Witte är ansvarig för Hogias banktjänstlösning, hon berättar vad du behöver göra inför övergången.

Förändringen som bankerna genomför är den största på över 50 år och planen är att alla banker som vill ska vara anslutna till den nya strukturen senast i mitten av år 2023. Förändringen innebär en modern infrastruktur som bygger på nationella standarder. Vi vet att Bankföreningen diskuterar vissa förändringar som kan komma att påverka hanteringen av löneutbetalningar. Vi följer dessa dialoger och kommer hålla våra kunder underrättade om eventuella förändringar.

 

Pia Witte ansvarig för bankintegrationer på Hogia

Pia Witte ansvarig för bankintegrationer på Hogia.

 

En av de konkreta fördelarna för dig som hanterar lön är att det blir möjligt att koppla tio gånger så mycket text till betalningen än vad som är möjligt idag.

Den nya betalningsinfrastrukturen innebär också nytt format för alla som ska betala ut lön via bankfiler. Pia berättar att bankerna har kommit olika långt med att fasa ut sina äldre format och ställa om till ISO 20022, men att det är hög tid för de som skickar in löneutbetalningsfiler att ta kontakt med sin bank och påbörja övergången redan nu.

Bankernas betalningsinfrastruktur kommer endast att stödja filkommunikation enligt ISO 20022-standard. Bankerna har olika avvecklingsdatum för de gamla formaten men några banker har redan nu angett slutdatum då de inte längre kommer att stödja dem, berättar Pia.

Kom igång redan nu

De som gör svenska löneutbetalningar via någon av de större bankerna Nordea, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank, kan redan idag gå över till den nya ISO 20022-standarden.

– Vi som systemleverantörer har självklart redan stöd för ISO 20022-standarden. Men då transformationen kommer att innebära en del större förändringar så behöver du som betalar ut löner komma igång med det nya formatet och ta kontakt med din bank, säger Pia.

Bland annat kommer ISO 20022-filen kräva att den anställdes kontonummer följer med betalfilen. Det innebär att om banken stoppar registerhållarhanteringen så behöver de anställdas bankuppgifter samlas in för att kunna betala ut lönerna.

– När bankerna har transformerat är det starten på en ny era som kan komma att innebära nya banktjänster och viss ny hantering, riktigt hur det kommer att se ut när det är klart vet vi inte. Men vi håller koll på förändringarna och man kan alltid läsa nyheterna på sin banks hemsida. 

Du som löneadministratör bör göra detta nu:
  • Kontakta din bank och säkerställ att de kan hantera ISO 20022-formatet. Säkerställ också att du som kund har de tjänster som krävs för att hantera ISO 20022 hos banken.
  • Undersök vilket av bankens erbjudanden som passar bäst för er organisations hantering av betalfiler.
  • Teckna eventuellt avtal för önskade tjänster hos bank.
     
  • Säkerställ att person som ansluter företaget har rätt behörighet hos banken. 
  • Samla in de bankuppgifter som krävs för att skapa betalfiler i ISO-formatet. Vanligt förekommande uppgifter är ex – avtalsnummer, kundnummer, BIC/SWIFT, bankkontonummer, IBAN-nummer.
  • Är du servicebyrå och gör lön eller utbetalningar åt företag, tänk på att i god tid informera din kund om att de behöver förse er med företagets bankuppgifter.
Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Finns det fördelar med ny betalningsinfrastruktur?

Lars-Åke Edenfeldt på Svenska Transformationsprogrammet berättar hur bankernas struktur påverkar oss i praktiken.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Fem fördelar med digital signering

Martin Thulin är expert på digitala signeringslösningar, han berättar om vilka fördelar du kan få.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Löneprocessen är central i alla företag

"Ett digitalt processtöd hjälper dig att säkerställa att alla medarbetare får rätt lön i rätt tid"

Läs mer