Bör man inte få högre lön när allt blir dyrare?

Publicerad: 2022-05-19

Inflationen i Sverige och världen har ökat kraftigt under den senaste tiden och är nu den högsta sedan 1990-talet. Många svenskar upptäcker att plånboken töms snabbare då löneökningen inte har hängt med när priserna på till exempel kaffe, grönsaker, kläder, bensin och diesel har stigit rejält. Men vem har ansvar för att lönen ska räcka till?

Svenskt näringslivs vice vd, Mattias Dahl, sa nyligen i en intervju med tidningen Arbetet att företagen också får ökade kostnader i en inflation då priserna på världsmarknaden har gått upp. Mattias menar att alla är förlorare i en inflation och att lösningen inte ligger i att vi kompenserar höga priser med högre löner, lösningen är istället att bekämpa inflationen.

Hogias HR-expert, Erik Douglasson tycker att det är förståeligt att frågan om arbetsgivarna ska kompensera med högre löner dyker upp. Men han anser att det vore direkt olämpligt.

– Att höja lönerna nu är som att kasta bensin på eld enligt expertekonomerna. En annan viktig aspekt är att vi ska måna om vår modell som vi haft i snart 30 år, där det är industrin som sätter märket i avtalsrörelsen. Att överge den nu vore olyckligt.

Inflationstoppen är inte nådd än

Coronapandemin är en av anledningarna till att den allmänna prisnivån stigit och att vanliga varor har blivit betydligt dyrare. När coronaviruset började spridas för cirka två år sedan stängde många länder ner, industrier stannade av, transporter stod stilla och vi konsumerade mycket mindre än vad vi brukar.

När vi sedan återgick till det mer normala ökade handeln snabbt i hela världen och viktiga basvaror blev snart mycket dyrare än vanligt. Även Rysslands pågående krig i Ukraina bidrar till inflationen då bland annat export och import mellan länder har påverkats av att sanktioner har införts.

Troligtvis har vi inte nått toppen av inflationen varnar expertekonomerna. Priserna på el och vissa livsmedel kan komma att bli ännu dyrare till följd av kriget. Bolåneräntorna förväntas bli dubbelt så höga. Riksbanken höjde dessutom nyligen räntan till 0,25 procent och direktionens prognos är att räntan kommer att höjas gradvis och nå cirka två procent om tre år.

Ska arbetsgivarna höja lönerna?

Lönefrågan är ständigt aktuell och inom kort drar avtalsrörelsen igång och nya kollektivavtal ska förhandlas inom flera områden och branscher i Sverige. Sedan nästan 30 år tillbaka sätts det så kallade märket av fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna inom industrin. Industrin är den del av arbetsmarknaden som är mest konkurrensutsatt internationellt.

När kollektivavtalen förhandlas beaktas framtidsutsikterna oavsett om prognosen visar låg- eller högkonjunktur. Det innebär att när märket sätts så tas hänsyn för en långsiktig hållbar löneökning. Därför skildrar kanske inte löneökningen inflationsläget, även om märket inte är ett tak eller en garanti.

 

Hogias HR-expert Erik Douglasson

Erik Douglasson, HR-expert.

 

Erik Douglasson poängterar att när inflationen varit lägre under flera år så har vi inte förväntat oss låga löner, med andra ord så faller argumentet om varför vi nu skulle kunna förvänta oss högre löner.

Jag tror att man helt enkelt får anpassa sina utgifter till den inkomst man har. Vi har haft en rad goda år och att det nu blir dyrare är något man får ta i beräkningarna, det inträffar helt enkelt ibland.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Vem tar beslut om friskvårdsaktiviteter?

Lönespecialister och ekonomer kommer säkert få frågor om friskvårdsaktiviteter när Skatteverket tagit bort sin exempellista.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Så kan du påverkas av de nya LAS-reglerna

Vår HR-expert Erik Douglasson berättar mer och ger sina kommentarer på förändringarna i LAS.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Praktik – En win win för företaget och studenten

Linda Falk och Johanna Axelsson på Hogia berättar om vinsten för företag att ta in praktikanter i verksamheten.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Har synen på välgörenhet förändrats?

Sofia Breitholtz, vd på Reach for Change, berättar om en växande trend med att satsa på hållbar välgörenhet.

Läs mer