Kristin Krylberg, Hogias friskvårdsexpert berättar om hur du kan komma igång med en friskvårdsvecka på din arbetsplats.
4 min läsning

Innehåll

Artikel

Förbättra personalhälsan med friskvårdsvecka

Under många år har Hogia haft stort fokus på personalens hälsa och friskvård är därför något som tydligt genomsyrar företagskulturen. För att ytterligare stärka engagemanget och inspirera fler inleddes initiativet till en friskvårdsvecka. Kristin Krylberg, som ansvarar för arrangemanget, delar sina insikter och ger inspiration för att komma igång med en friskvårdsvecka på din arbetsplats.

 

Kristin Krylberg arbetar som hälsocoach och är Hogias arbetsmiljö- och friskvårdsexpert.

Kristin Krylberg arbetar som hälsocoach och är Hogias arbetsmiljö- och friskvårdsexpert.

 

Kristin Krylberg har alltid haft ett brinnande intresse för hälsa och varit aktiv på sin fritid. När Hogia började satsa mer på personalhälsa och friskvård var det därför självklart för henne att engagera sig. Med varje nytt projekt som startade ökade Kristins involvering, och till sist blev det en naturlig övergång till en ny tjänst. Idag arbetar hon som specialist inom arbetsmiljö och hälsa, och är ansvarig för planeringen och genomförandet av Hogias friskvårdsvecka.

Hälsoarbetet handlar inte bara om mina egna initiativ. Jag har visserligen en hel del idéer och mycket vilja, men jag genomför ingenting som inte har efterfrågats av mina kollegor. För mig är det viktigt att få ett gemensamt engagemang och att vi driver projekten tillsammans för att få hög uppslutning på de aktiviteter vi genomför, berättar Kristin Krylberg.

Från idé till årlig tradition

En av de idéer som kommer från Kristin är en årlig friskvårdsvecka. Trots att friskvårdsarbetet på Hogia pågår kontinuerligt fungerar veckan som en nystart för att öka motivationen och locka fler till att bli mer aktiva. Under denna vecka arrangeras ett brett utbud av prova-på-pass och föreläsningar för att inspirera fler att komma igång.

Även om det är många som deltar på de rullande passen som anordnas under året är det ofta de personerna som redan är intresserade av träning. För att nå ut till fler har vi under friskvårdsveckan valt att introducera nya aktiviteter, schemalägga pass olika tider på dagen och inkludera lågintensiva alternativ som inte kräver en dusch, fortsätter Kristin Krylberg.

Kristin har samarbetat med Hogias hälsoinspiratörer för att sätta ihop aktivitetsutbudet och de har alla bidragit med sina egna idéer och perspektiv. Under friskvårdsveckan har några av dessa inspiratörer dessutom kunnat ta på sig rollen som träningsinstruktörer. Även om Kristin är drivande i projektet, är det uppenbart att engagemanget kommer från långt många fler än bara henne.

Steg för steg mot en hälsosammare vardag

Friskvårdsveckan är också inledningen till Hogias sex veckor långa stegutmaning. I denna utmaning tävlar medarbetarna om att ta flest steg, och varje deltagare ansvarar för att registrera sina steg. 

Ett tips för att uppmuntra vardagsmotion och gemensamma aktiviteter är att ge dubbla poäng för steg som tas tillsammans med någon annan, som till exempel under en walk-and-talk. Det viktigaste är egentligen inte räkna exakt antal steg, utan att få fler att delta, säger Kristin Krylberg. 

Effekterna av ett aktivt friskvårdsarbete 

Sedan 2017 erbjuder Hogia möjligheten till regelbundna individuella hälsotester och coachingsamtal, vilket ger medarbetarna insikt i sin egen hälsa. Övergripande statistik visar förbättringar som sänkt blodtryck, bättre värden och bättre upplevd hälsostatus. Flera medarbetare har återkopplat att de fått hjälp att förebygga sjukdomar och gjort förändringar i sin livsstil. Genom att prioritera personalhälsa har Hogia även noterat minskad sjukfrånvaro och de gemensamma aktiviteterna bidrar till att stärka sammanhållningen. 

I den feedback jag fått är det många som pratar om teamkänslan och sammanhållning. Vi är många som jobbar på Hogia och det är inte alltid man träffas i jobbsammanhang, men då kan man ses under ett träningspass. Efter att ha tränat tillsammans under lunchen är det lättare att ta kontakt och samarbeta även i arbetet, berättar Kristin Krylberg.

Det övergripande målet med ett aktivt friskvårdsarbete är att engagera alla medarbetare på företaget, och inte bara de som redan är inbitna hälsoentusiaster. När en liten grupp börjar röra på sig kommer snart fler att vilja ansluta och på så sätt kan man uppmuntra varandra till positiva vanor. 

Kristins 7 bästa tips för att komma igång med en friskvårdsvecka på arbetsplatsen:

  1. Upptäck de chefer och medarbetare som är engagerade inom friskvård
    Ta hjälp av de som redan är intresserade för att starta smått med aktiviteter som inbokade rörelsepauser och gemensamma lunchpromenader.

  2. Välj aktiviteter som passar många
    Försök få en bra variation på de aktiviteter som erbjuds, exempelvis en hinderbana ute i skogen, ett yogapass på arbetsplatsen, en turnering i padelhallen och ett spinningpass på gymmet. Variera också mellan morgonpass, lunchpass och kvällspass.

  3. Ta kontakt med instruktörer och hälsocoacher
    Om du har turen att ha medarbetare som är intresserade av träning, kan de vara villiga att ställa upp som instruktör eller hälsoinspiratör. Annars kan du alltid kontakta leverantörer i närheten.

  4. Boka in föreläsningar
    Bjud in hälsoexperterna till era lokaler för att dela med sig av kunskap, inspiration och motivation till medarbetarna.

  5. Utmana medarbetarna i hälsoutmaningar
    Organisera hälsoutmaningar, som stegtävlingar, och belöna det mest engagerade laget för ökad aktivitet och sammanhållning.
     
  6. Skapa en process för bokning av aktiviteter
    Gör det enkelt för medarbetarna att boka upp sig på aktiviteter, och smidigt för arrangörerna att administrera, genom att samla allt på en separat sida eller system.

  7. Upprätta en budget
    Det är inte gratis att hyra lokaler, ta in externa instruktörer och bjuda in föreläsare, men det behöver inte heller vara stora summor. Gör därför en budget och välj dina aktiviteter med eftertanke.

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!