
Innehåll
Har pendeln för distansarbete svängt?
Enligt en färsk undersökning om framtidens arbetsliv som Castellum låtit genomföra, framgår det att kontorets betydelse för medarbetarnas välmående fortsätter att växa. Hela 83 procent uppger att kontoret är viktigt för den psykiska hälsan, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med föregående är. När det gäller den fysiska hälsan anser 77 procent att kontoret är viktigt, en ökning med hela 26 procent.
Leif Denti, forskare och fil. doktor i psykologi.
Leif Denti, forskare och fil. doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, förklarar varför han tror att vi ser en sådan markant uppgång just nu.
– Jag tror att en förklaring kan vara att vi tvingades jobba på distans under pandemin och att vi nu har insett att det finns saker vi går miste om när vi arbetar hemifrån. Pendeln har svängt tillbaka och någonstans kommer den att stanna, säger han och fortsätter:
– Jag tror inte att distansarbete kommer att försvinna helt eller att det är optimalt att tvinga medarbetarna tillbaka till kontoret fem dagar i veckan. Forskning tyder på att det finns en sweet spot på ungefär 1-2 dagar distansarbete i veckan. Då behåller man fördelarna med kontroll över sin vardag och en bättre work-life balance, något som minskar stress och ökar välmåendet.
Kollegorna lockar mest
Vad är det då som lockar på kontoret? Majoriteten, 65 procent, svarar att mötet med kollegorna är den främsta fördelen med att arbeta på plats. Spontana avstämningar, kunskapsöverföring, kreativitet och bättre ergonomi är andra faktorer som rankas högt, enligt rapporten.
På minussidan hittar vi möjligheten till fokuserat arbete, där en femtedel uppger att kontoret har dåliga förutsättningar för individuellt arbete. För att möta dessa behov behöver det finnas utrymme som stödjer olika typer av arbetsuppgifter, menar Denti.
– Det finns tre olika typer av ytor som alla fyller en viktig funktion; enskilda ytor för analyser och koncentrerade uppgifter, sociala ytor för problemlösning i grupp och informella ytor som bjuder in till ett annat samtal, som vid kaffemaskinen. Där kan man ställa dumma frågor och bolla idéer. Alla tre behövs, förklarar han.
Innovation och kreativitet
När det gäller att främja kreativitet och innovation krävs dock mer än bara rätt kontorsmiljö. Denti pekar på tre kritiska faktorer för att skapa en bra grund för idérikedom – en tydlig vision, autonomi och riskkontroll.
– De flesta av oss är kreativa hemma. Vi har en massa projekt på gång och en tydlig målbild över vad vi vill åstadkomma. Sedan försvinner kreativiteten när vi kommer till jobbet. Visionen är mer abstrakt och kanske inte ens berör en själv. Hemma har vi också kontroll över det vi ska göra och känner till riskerna. På jobbet kan vi få skulden och tappa anseende om vi misslyckas, säger han.
Nyckeln till en mer innovativ miljö enligt Denti är därför att skapa en vision som berör, att ge medarbetarna frihet att själva utforska vägar för att möta visionen kreativt och att vara tydlig med vilka snedsteg företaget kan acceptera. Det skapar de bästa förutsättningarna för att nå framgång.
Är du nyfiken på att höra mer från Leif Denti?
19 maj gästar han Hogias kontor för att prata om innovation och Creative Problem Solving – vad 80 års forskning har lärt oss om kreativitet i problemlösning. Under föreläsningen går han igenom steg för steg hur individers och gruppers kreativitet kan stärkas.
LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR
Text: Petra Broman