Pension behöver inte vara slutet på arbetslivet – många jobbar vidare samtidigt. Men hur funkar det i praktiken?
1 min läsning

Innehåll

Artikel

Jobbonärslivet lockar allt fler – men tänk på det här

Pension behöver inte betyda hejdå till arbetslivet. Allt fler väljer att fortsätta jobba samtidigt som de plockar ut pension. Men hur funkar det egentligen i praktiken? Här är några tips som hjälper dig på vägen.

Begreppet jobbonär, det vill säga någon som både jobbar och tar ut pension, har blivit allt mer etablerat de senaste åren. Enligt en ny undersökning från Pensionsmyndigheten hade vi totalt 263 000 jobbonärer mellan 62 och 84 år i Sverige 2022. Det motsvarar 4,2 procent av den svenska befolkningen med förvärvsinkomst.
 

Olika regler för allmän pension och tjänstepension

En mjuk övergång till pensionärslivet kan ha flera fördelar, både ur ett hälsoperspektiv och som ett extra klirr i kassan. Den allmänna pensionen – som består av inkomstpension och premiepension – är utformad för att vara flexibel och enkel att kombinera med arbete. Du kan välja om du vill ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent av din allmänna pension per månad, oavsett hur mycket du arbetar. Skulle din livssituation förändras har du också möjlighet att pausa utbetalningarna när du vill.

När det gäller tjänstepensionen, det vill säga den pension du har via din arbetsgivare, är det betydligt snårigare. Vissa avtal innehåller regler som begränsar hur mycket du får jobba om du samtidigt tar ut tjänstepension. Tidigare i år fattades dock beslut om vissa lättnader. Det ska bli möjligt att pausa påbörjade utbetalningar och förlänga utbetalningstiden. Det innebär en ökad frihet för dig som vill prova på livet som jobbonär.
  

Då kan du börja ta ut din pension

Många tänker fortfarande att pensionsåldern är 65 år – men så ser det inte längre ut. I takt med att vi blir äldre, och pensionsutbetalningarna ska räcka till fler år, har riksdagen beslutat att höja pensionsåldern genom att införa en så kallad riktålder. Riktåldern, som baseras på den förväntade medellivslängden i samhället och beslutas av riksdagen varje år, träder i kraft 2026. Inledningsvis sätts den till 67 år, vilket betyder att du tidigast kan ta ut din allmänna pension när du fyller 64 år, tre år före riktåldern.

 

Att tänka på som jobbonär
  • Att gå ner i arbetstid är en överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare. Stäm av hur det ser ut på just din arbetsplats. 

  • Om du arbetar och tar ut pension samtidigt betalar du skatt på både lön och pension. Om den sammanlagda inkomsten överstiger gränsen för statlig inkomstskatt, riskerar du att förlora en del av din pension, närmare bestämt 20 procent av den del av som överstiger denna gräns.
  • Tjänstepensionen är inte lika flexibel som den allmänna pensionen. Innan du påbörjar uttag bör du kontakta din arbetsgivare eller tjänstepensionsbolag för att ta reda på vilka regler som gäller i just ditt fall.

  • Från 2026 införs ett nytt pensionssystem med riktålder. Då blir 67 år den nya pensionsåldern, och framöver kommer åldern att justeras utifrån medellivslängden i samhället. Du kan som tidigast börja ta ut din allmänna pension tre år före riktåldern.

Källa: Pensionsmyndigheten

Text: Petra Broman

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!