”Vi vill inte behöva tacka nej till ungdomar som vill städa och göra en miljöinsats”

Publicerad: 2024-03-22

Idrottsrörelsen bygger på frivilliga insatser från miljontals barn och vuxna. En stor del av finansieringen sker genom försäljning av produkter. Men organisationen Städa Sverige vill istället rikta ungdomarnas engagemang till skräpplockning för en framtida bättre miljö. Städa Sverige har sedan starten 1988 plockat mer än 47 000 ton skräp tillsammans med föreningarna, vilket har gett mer än 270 miljoner kronor tillbaka till föreningslivet. Under våren är det dags för stränderna att städas, innan årets badsäsong drar igång.

Städa Sveriges landsomfattande städning av våra kuster - Städa Kust – drar i gång den första helgen i april. Fokus under Städa Kust-premiären ligger på västkusten, med städinsatser från Strömstad i norr till Höganäs i söder.

– Kusterna är utsatta eftersom skräpet kommer från fler håll. En del kommer från land, en del har fallit i från båtar och mycket kommer med havsströmmarna söderifrån. Västkusten är extra hårt drabbad, då havsströmmarna samlas just utanför Bohuskusten, säger Mårten Heslyk, som är projektledare för miljöprojekten i västra Sverige.    

Städa Sverige arbetar tillsammans med lokala idrottsföreningar och har 41 specialförbund inom Riksidrottsförbundet knutna till sig. Över tusen städprojekt genomförs varje år i hela Sverige. Men alla projekt är beroende av att kommuner, näringsliv och andra organisationer går in som sponsorer. Beroende på hur mycket pengar som säkras kan de sedan ta kontakt med ett antal föreningar i det område som ska städas. Inför varje städprojekt utbildas ungdomarna i Städa Sveriges miljöutbildning, för att få en ökad förståelse för hur nedskräpningen påverkar naturen och hur skräpet kan tas om hand och återvinnas. 

Mårten Heslyk, projektledare för Städa Sveriges miljöprojekt i västra Sverige
Mårten Heslyk, projektledare för miljöprojekten i västra Sverige.

– Intresset från föreningarna är jättestort. Ungdomarna vill gärna vara med och ta ansvar för sin närmiljö. Tyvärr räcker inte pengarna till för att engagera alla som anmäler sitt intresse. Varje år får vi tacka nej till flera hundra föreningar som vill delta i våra projekt runt om i Sverige. Det är tråkigt, menar Mårten Heslyk. 

Förutom att städa stränder, arrangerar Städa Sverige miljöprojekt längs vägar, i städer och i naturreservat. Behovet är stort och ser inte ut att avta. Visionen för organisationen är att kunna engagera 50 000 ungdomar år 2025 mot dagens 24 000.

– När vi tar hjälp av idrottsrörelsen angriper vi problemet med nedskräpning från två håll. Ju fler ungdomar som engageras desto mer skräp plockas upp. Eftersom de utbildas och blir miljömedvetna ökar sannolikheten för att de själva inte skräpar ned, vilket minskar nedskräpningen på sikt. Dessutom bidrar vi till att förverkliga deras drömmar om att åka på den där träningsresan, cupen eller köpa in nya träningskläder, säger Mårten Heslyk, som själv har varit aktiv i föreningslivet i många år som fotbollstränare och ledare inom Friluftsfrämjandet. 

– Jag tycker att jag har det perfekta jobbet. Jag får vara ute mycket i naturen tillsammans med entusiastiska ungdomar och föräldrar. Det skapar en härlig gemenskap när vi tillsammans hjälps åt för att göra en samhällsinsats genom strandstädning. När man är färdig och har fått ihop ett antal säckar och man vänder sig om och ser en ren strand. Det är väldigt tillfredsställande, avslutar Mårten Heslyk. 

En insats för både miljön och de lokala idrottsföreningarna

I Städa Kust städar lokala idrottsföreningar- och lag en bestämd kuststräcka i sin kommun, och får en ersättning till sin kassa för sin insats. Idrottsungdomarna miljöutbildas inför städningen och när de sedan plockar skräp lär de sig för livet att ta ansvar för vår gemensamma miljö.

Stenungsundsföretaget Hogia är en av flera huvudsponsorer till Städa Sverige och det ger idrottsföreningar i just Stenungsund möjligheten att delta i Städa Sveriges miljöprojekt. I år är det Vallens IF, Ödsmåls IK, Stenungsunds IF, Stenungsunds HK och Stenungsunds Dragkampsklubb som kommer att delta i Städa Kust med stöd av Hogia.

– Vi vill bidra till att Stenungsund och regionen blir platsen för ett hållbart arbetsliv, där vi även i fortsättningen ska kunna njuta av den fantastiska naturen vi har inpå knuten. Vi har sedan många år sponsrat Städa Sverige för att hjälpa till i arbetet med att rensa våra stränder och hav från skräp. Genom vårt samarbete med Städa Sverige gör vi en insats både för miljön och för de lokala idrottsföreningarna, säger Niklas Rönn, VD på Hogia.

Läs mer om Städa Sverige: Städa Sverige - Idrottens miljöorganisation för ungdomar och föreningar »

Hållbarhet
Chalmersstudenter får entreprenörskapspris.

De har löst en utmaning inom elitidrotten. Hur kan man mäta mjölksyrenivån i blodet utan blodprov?

Läs mer
Hållbarhet
Hållbart företagande för en hållbar omvärld
Hållbarhet
Hogia och Kivras gemensamma hållbarhetsarbete

Företagen inkluderar sitt samhällsengagemang i affären och kopplar en del av intäkterna till hållbarhetsprojekt.

Läs mer
Årets julgåva
Hogia skänker glädje till barn som har genomgått eller väntar på en organtransplantation

År 2023 väljer vi på Hogia att ge vår julgåva till Jontefonden – en insamlingsstiftelse för barn och unga som behöver nya organ.

Läs mer