Corona påverkar våra deklarationer

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för företagare har Finansdepartementet presenterat en rad åtgärder som har kommit vidare till beslut. Åtgärderna ger dig lägre kostnader och en möjlighet att skjuta på utgifter. Vår skattespecialist Elisabeth Salfjord berättar hur du ska tänka kring deklarationen.

Åtgärden om sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta egenavgifter ger dig direkt sänkta kostnader. Andra åtgärder som du kan dra nytta av är möjlighet att skjuta på inbetalningar av preliminärskatt för dina anställda, möjlighet att byta momsredovisningsmetod/period och möjlighet att få anstånd med inbetalning av skatter.

Det som är högaktuellt just nu är din inkomstdeklaration som ska lämnas in senast den 4 maj och som är en redovisning av dina inkomster för 2019. Alla som behöver mer tid för att lämna sin deklaration kan ansöka och få anstånd fram till 1 juni. Arbetar du med att upprätta deklarationer till andra personer än dig själv finns möjlighet till ett så kallat byråanstånd, då har du till den 15 juni på dig. Detta datum gäller oavsett om du lämnar in deklarationerna digitalt eller på papper

Det är nu dessutom enklare att få tag på kundernas deklarationer då Inkomstdeklaration 1 finns att ladda ned på Mina sidor som pdf. Deklarationen innehåller samma förifyllda uppgifter som den deklaration som skickades med posten eller till digital brevlåda i mars.

Som enskild näringsidkare eller delägare i handelsbolag har du möjlighet att göra avsättning till periodiseringsfond, expansionsfond eller att göra en räntefördelning. Nu i coronakrisen har avsättningsmöjligheten till periodiseringsfond utökats till 100% av vinsten, upp till en miljon kronor. Här bör du dock ha i åtanke att en periodiseringsfond alltid behöver återföras senast 6 år efter avsättningen. Denna periodiseringsfond ska alltså tas upp till beskattning igen senast 2026. Skulle din verksamhet gå med underskott något år kan det vara bra tillfällen att återföra periodiseringsfonder. 

Önskar du göra ytterligare avsättningar men redan har lämnat in din deklaration? Eftersom det är en skattemässig justering påverkar detta inte din bokföring och det är bara att skicka in en ny deklaration. Det är den senast inskickade deklarationen som gäller. Lämnar du på papper så är det ett datum på blanketten som avgör tidpunkten och skickar du elektroniskt så finns tidpunkten elektroniskt. 

Jag själv arbetar med produktutveckling och i vår produkt har vi levererat en extra version med de förändrade avsättningsmöjligheterna till periodiseringsfond. 

Glöm inte att även se över din debitering av preliminärskatt, här ska du alltid ligga så nära ditt beräknade utfall som möjligt. Räknar du med ett försämrat resultat för 2020 bör du justera debiteringen så tidigt som möjligt.

Skatteverket har samlat all information med anledning av coronapandemin, den hittar du här.

Artikel publicerad 2020-04-20

 


KUNSKAP & INSPIRATION
Samlad information från Skatteverket

Här har vi samlat information från Skatteverket som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Riksbanken hjälper svenska företag

För att minska de negativa effekter som coronapandemin kan få på ekonomi n lånar Riksbanken ut 500 miljarder till svenska företag.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vi listar viktiga datum för deklarationen 2020

För dig som deklarerar privat och dig som deklarerar för företag och organisationer.

Läs mer