Det enklaste sättet för aktiebolag att lämna in deklarationen

Publicerad: 2021-02-10

Det är nu möjligt att lämna in Inkomstdeklaration 2 digitalt till Skatteverket. Det förenklar mycket för de aktiebolagen som har verksamhet i Sverige. Elisabeth Salfjord är skattespecialist på Hogia, hon berättar mer om hur du ska gå tillväga.

Inkomstdeklaration 2 kan nu lämnas in digitalt via Skatteverkets tjänst för Filöverföring, det vill säga både huvudblankett och bilagor (tidigare var tjänsten begränsad till bilagor).

  1. Du börjar med att skapa en så kallad sru-fil med hjälp av ett Skatteprogram. Enligt Skatteverkets hantering behöver du två filer, en info.sru (där finns dina uppgifter som inlämnade) och en blanketter.sru med alla deklarationsuppgifter.

  2. Funktion för att skapa sru-filer finns i alla skatteprogram. Filerna laddas upp på Skatteverkets hemsida och du kommer att få en bekräftelse på att överföringen gått bra.

  3. Därefter går firmatecknare, deklarationsombud eller vd in på Mina sidor och signerar. Signeringen är själva underskriften. När deklarationen är signerad får du en kvittens med vilka uppgifter som har godkänts. Vill du dela med dig av dessa uppgifter, finns en funktion på sidan att dela via e-post.

Tänk på att det är dyrt att lämna in deklarationen för sent. För en bolagsdeklaration är förseningsavgiften 6 250 kr (och ännu mer om du är mer än 3 månader sen).

Lämnar du hela deklarationen digitalt får du en extra månad på dig. Aktiebolaget med räkenskapsårsavslut september – december 2020 ska ha lämnat sin deklaration senast 1 juli 2021 men om den lämnas helt digitalt är sista dagen istället 2 augusti 2020.Det går naturligtvis även bra att lämna in en deklaration på papper men tänk då på att det är det tidigare inlämningsdatumet som gäller.

Du får inte heller någon kvittens på vad som lämnats in. Har den 1 juli passerats men ännu inte den 2 augusti, se då till att lämna hela deklarationen digitalt så undviker du förseningsavgift.

SKATT

Fem fördelar med att använda ett skatteprogram när du deklarerar.

SKATT

Fem fördelar med att använda ett skatteprogram när du deklarerar.

Skatt
Skatteberäkning, analys och deklaration

Hogia Skatt - effektivt stöd för skatteberäkning

Läs mer
Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
SFTI slutar rekommendera Svefaktura-formatet.

Niklas Pettersson, Hogias e-fakturaexpert berättar mer om vilket format som gäller nu.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Tuffa tider kräver större fokus på rådgivning.

Lali Börjesson på Srf konsulterna berättar om vikten av samverkansarbete och om fokus för redovisningsbranschen

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Digital signering underlättar processen

Att använda e-signering eller digital signering underlättar när många distansarbetar, produktägare för Signit Martin Thulin berättar mer.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Distans- eller kontorsarbete i framtiden?

Undersökningar visar att distansarbete har fungerat bra under pandemin. Hur kan arbetslivet se ut i framtiden?

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Välj en signeringstjänst som uppfyller myndighetskraven

Martin Thulin på Hogia berättar vad du ska tänka på när du använder en digital signeringstjänst.

Läs mer