Checklista för den nya betalningsinfrastrukturen

Publicerad: 2021-06-17

Snabb överföring och effektiva arbetsprocesser, det är några fördelar med bankernas nya betalningsstandard. För att du ska få största möjliga nytta av tekniken har vi en checklista som hjälper dig att komma igång.

Nu pågår arbetet för fullt hos bankerna med att fasa ut sina äldre format till fördel för ISO 20022 ­­– en ny internationell standard för betalfiler. Pia Witte är verksamhetschef på Hogia Connect och hon ser flera fördelar med den nya standarden.

– Den möjliggör snabbare överföringar, mer uppdaterade system och möjlighet till effektivare arbetsprocesser.

Ny ISO-standard

Parallellt med att bankerna övergår till ISO–formatet arbetar P27, en organisation som består av de nordiska bankerna, med att ta fram en ny betalningsinfrastruktur inom Norden. Den nya betalningsinfrastrukturen kommer endast att stödja filkommunikation enligt ISO 20022-standard.

Hogia är en av systemleverantörerna som erbjuder skapande av betalningar och återrapportering. Pia Witte arbetar som verksamhetschef på Hogiabolaget Connect och är ansvarig för att integrera Hogias system med bankernas lösningar. Hon berättar att den nya standarden möjliggör snabbare överföringar, mer uppdaterade system och möjlighet till effektivare arbetsprocesser.

 

Pia Witte ansvarig för bankintegrationer på Hogia

Pia Witte, ansvarig för bankintegrationer på Hogia.

 

– Anledningen till att bankerna ändrar sin betalningsinfrastruktur är för att den nuvarande strukturen är väldigt gammal och både vår tekniska utveckling och lagstiftning kräver en förändring, säger Pia.

Idag är planen att alla banker ska ha gått över till ISO 20022-standarden under början av 2022. En del banker har möjliggjort övergången för sina kunder till den nya standarden redan nu.

– Som systemleverantör har vi tät kommunikation med de fem största bankerna i Sverige och vi håller oss uppdaterade kring varje banks tidsplan och tekniska förutsättning, berättar Pia.

Stöd för ny standard

Hogia är en av de systemleverantörer som har stöd för ISO 20022-standarden för de största svenska bankerna redan idag. Pia berättar att banken man är kund till, och hur den bankens tidsplan ser ut, avgör när man kan påbörja övergången.

– Vi systemleverantörer jobbar kontinuerligt på att göra hanteringen så enkel som möjligt så framöver kommer vi se smidigare lösningar, konstaterar Pia.

Pia berättar att den nya standarden skapar möjlighet både för bankerna och för systemleverantörerna att utveckla bättre och smartare lösningar framöver. Så hon tror att förändringarna kommer vara positiva för alla i slutändan.

– Om man är osäker på vad som gäller kring de förändringarna som görs så tycker jag att man ska läsa nyheter från sin systemleverantör och hålla koll på sin banks hemsida, de uppdaterar informationen löpande. Vi har också tagit fram en checklista, den kan vara ett stöd för att komma igång.

Checklista för övergång till ISO–formatet

1. Kontakta din bank och säkerställ att de kan hantera ISO 20022-formatet. Säkerställ också att du som kund har de tjänster som krävs för att hantera ISO 20022 hos banken.

2. Undersök vilket av bankens erbjudanden som passar bäst för er organisations hantering av betalfiler.

3. Teckna eventuellt avtal för önskade tjänster hos bank.

4. Samla in de bankuppgifter som krävs för att skapa betalfiler i ISO-formatet. Vilka uppgifter som krävs varierar mellan bankerna, så stäm av med din bank, men vanligt förekommande uppgifter är till exempel – avtalsnummer, kundnummer, BIC/SWIFT, bankkontonummer.

 

5. Håll er uppdaterade gällande vad övergången till ISO 20022 kommer att innebära för just er i ert system genom att ta del av den information som kommuniceras (är du kund till Hogia rekommenderas du att läsa den information som publiceras löpande på vårt Kundtorg).

6. Se över bankinställningarna i ditt system och stäm av om övergången till ISO kommer att medföra att några bankuppgifter behöver justeras för både avsändare (ditt företag) och mottagare (leverantör eller anställd).

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Är AI en naturlig del i ditt ekonomiarbete?

Mathias Petersson, Hogias expert på digitala flöden, berättar om hur AI redan effektiviserar ditt ekonomiarbete.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Allt fler bolag lämnar in årsredovisningen digitalt

Redovisningsexpert Peter Flemsjö berättar om vad du ska tänka på när det blir obligatoriskt med digitala processer

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vi vill underlätta för företag.

Susanne Samuelsson på Hogia berättar vad Sveriges största systemleverantörer inom ekonomi vill göra för att förenkla för företag.

Läs mer