Ut med slit- och slängsamhället – nu vill vi ha cirkulär ekonomi!

Publicerad: 2022-10-24

Innehåll

Vi är på väg bort från slit- och slängsamhället mot en ekonomi där vi skapar produkter som ska hålla så länge som möjligt. Det är en stor omställning, inte minst för alla företag, men det är oundvikligt om jordens resurser ska räcka till.

Hej Elin! Kan du berätta för oss om cirkulär ekonomi och vad det innebär för dig?

– Till att börja med måste vi förstå att den linjära ekonomin, som vi har idag, är ohållbar, konstaterar Elin. Vi producerar saker av fossila material som är gjorda för att gå sönder och kastas bort, så vi kan köpa nya produkter och upprepa mönstret. Vi konsumerar som om jorden har outtömliga resurser och det är såklart ett stort problem!  

– Företag idag måste producera med grundtanken ”hur ska det här hålla så länge det bara går och hur kan vi göra så att det använda materialet kan repareras, återanvändas eller uppgraderas?” 

Hogia, infografik cirkulär ekonomi

I en cirkulär ekonomi bygger vi ett system som håller sig inom planetens begränsningar och inte förstör ekosystemet.

 

Cirkulär ekonomi handlar om att bygga ett system som inte förstör planeten

– I en cirkulär ekonomi bygger vi ett system som håller sig inom planetens begränsningar och inte förstör ekosystemet, förklarar Elin. Man utgår i stället från människans faktiska behov och tänker ett steg längre; måste alla äga en bil eller kan man ta sig från punkt A till B på andra sätt?

Hur ska företag göra en sådan här förändring? Vad har du för tankar och råd runt det?

– Det är lättast för små företag och startups att arbeta in cirkulär ekonomi från början, men även större företag behöver se över om de har en hållbar cirkulär affärsmodell, säger Elin. Det finns olika verktyg och modeller att ta hjälp av, men det viktigaste är att vi inser att förändring är nödvändigt. Utgå ifrån att företaget inte ska generera något avfall i den egna verksamheten, eftersom det är resurser på fel plats. Det ska man tänka på redan när produkten designas.

 

Elin Bergman, Cradlenet, Vice Ordförande och Chief Operating Officer

 

Till att börja med måste vi förstå att den linjära ekonomin, som vi har idag, är ohållbar.

En produkt ska designas för att hålla länge

– Vi behöver också förstå att det vi designar och producerar ska hålla under lång tid. Se på mobiltelefoner! Hur kan vi få produkten att hålla i generationer, i stället för att bytas ut vartannat år? Kan man tillverka en telefon man kan uppdatera i stället för att byta ut? Kan företaget behålla ansvaret för produkten och i stället leasa ut den? Det finns många innovativa företag med fantastiska lösningar! Till exempel kan man hyra ut delar av kontoret, så man slipper tomma platser och får ytterligare en intäkt. Det finns också företag som säljer tjänsten belysning till kontor och ser till att ljuskällorna är hållbara, att elen är förnybar samt att kontoret bara använder det ljus som faktiskt behövs.  

Finns det några nackdelar med att gå över till en cirkulär ekonomi?

– Förändring är alltid svårt eftersom man måste tänka om – i allt från produktion till distribution. Dessutom måste man kanske samarbeta med sina konkurrenter, för man kan inte göra en hel bransch cirkulär på egen hand, säger Elin.  

Hur kommer det sig att du började jobba med cirkulär ekonomi? 

– Det var efter att Ellen MacArthur kom till KTH för att prata om sin seglats och om cirkulär ekonomi. Jag är en seglare och Ellen slog världsrekord när hon ensam seglade jorden runt– hon har alltid varit en idol för mig! Hon använde sin segelbåt som en liknelse för vår planet. Ombord behövde hon hushålla med de knappa resurserna som fanns för att kunna ta sig hela vägen fram till målet och det hon sa fastnade hos mig. Året därpå ”tvingade” jag mig in i Cradlenets styrelse, och på den vägen är det. Namnet Cradlenet kommer förresten från uttrycket ”cradle to cradle”, vagga till vagga. Det som kommer från jorden ska tillbaka till jorden, helt enkelt.  

Hur ligger Sverige till jämfört med andra länder?  

– Jättedåligt, under all kritik, anser Elin! Det globala genomsnittet för att recirkulera material är 8,6 % och i Sverige ligger vi bara på 3,2 %. Vi är ett extremt konsumtionsland som producerar och konsumerar otroligt mycket, eftersom vi har råd. 

– Bara för att vi ändrar vårt beteende behöver vi inte leva tråkiga liv. Vi kan konsumera, resa och upptäcka världen utan att släppa ut massa koldioxid, säger Elin hoppfullt. Köp second hand, res med tåg, reparera det som är trasigt –för göra mindre klimatavtryck krävs förändring!

Hållbarhet
Hållbart företagande för en hållbar omvärld
KUNSKAP & INSPIRATION
Naturkompaniet och hållbarhet

KUNDCASE: Hållbarhet i detaljhandeln, tips från en av våra kunder

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vad innebär egentligen hållbarhetsredovisning?

Lali Fjellström på Srf konsulterna berättar mer om vilka fördelar du får med ett aktivt hållbarhetsarbete.

Läs mer
NYHETSBREV EKONOMI
Ekonomi-info – insikter, inspiration och tips

Din kunskapskälla som ger dig insikt, inspiration och tips inom ekonomi, redovisning och skatter.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Får vi högkostnadsskydd för elpriser?

Hur planerar regeringen elstödet 2022 – blir det ett högkostnadsskydd eller en elpriskompensation? Så här kan lättnaderna komma att se ut.

Läs mer
Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!