Större ansvar för arbetsgivaren kring friskvårdsbidrag

Publicerad: 2021-05-21

Friskvård har blivit ett ännu viktigare begrepp då risken är att vi rör oss mindre när vi arbetar hemifrån. Många arbetsgivare har bidrag för friskvård till sina anställda. Men vad är egentligen en friskvårdsaktivitet och vilka aktiviteter är skattefria? Vår HR-expert, Erik Douglasson, berättar vad som gäller nu.

Erik Douglasson, HR-expert på Hogia

 

Personalvårdsförmåner som skapar trivsel i arbetet och som riktar sig till hela personalen är skattefria. Dessa personalvårdsförmåner kan bland annat vara möjlighet till enklare slag av motion.   

Vad kravet på ”enklare slag” av motion betyder när arbetsgivaren ska ge friskvårdsbidrag har inte varit helt tydligt och det har till och med funnits fall där Högsta förvaltningsdomstolen har fått vara med och avgöra.

Skatteverket har kommit med en rad förändringar och ställningstaganden gällande friskvårdsbidraget. Hösten 2020 blev det till exempel möjligt att söka friskvårdsbidrag för personliga startavgifter i lopp. Alla friskvårdsaktiviteter som är skattefria har funnits listade från A till Ö på Skatteverkets hemsida. Men i och med tvisterna som har gått till Högsta domstolen har Skatteverket beslutat att listan kommer att tas bort.

Nu rekommenderar istället Skatteverket att arbetsgivaren ska ta ställning till vilken aktivitet man ger bidrag för, under förutsättning att man följer Skatteverkets regler om att aktiviteten ska ge någon typ av motion eller någon form av avslappning.

Det är arbetsgivaren som beslutar vilket belopp de anställda får ta del av. Maxtaket för skattefri friskvårdsaktivitet är, max 1000 kronor per aktivitet och max 5000 kronor per år. Ingen utrustning är skattefri förmån. Friskvårdsbidraget gäller oavsett hur många arbetsgivare du har. Om du har fler än en arbetsgivare kan du alltså få (max) 5000 kronor per arbetsgivare i friskvårdsbidrag.

I och med att många arbetar på distans så har också de digitala lösningarna på många av våra vardagsutmaningar ökat. Många gym har börjat streama sina träningspass så att du kan utöva corepass, yoga och styrkeövningar direkt framför tv:n i ditt vardagsrum. I och med detta så har Skatteverket också beslutat att digital träning är giltig som friskvård. Det innebär att du, om din arbetsgivare godkänner det, kan få friskvårdsbidrag även för din kursavgift för de träningspass du deltar i digitalt.

Läs mer om personalvårdsförmån på Skatteverkets hemsida.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som gäller inom HR- och löneområdet?

Läs mer och anmäl dig till våra Kompetensdagar Lön/HR

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
A-Ö-listan på friskvårdsaktiviteter tas bort

Pia Blank Thörnroos på Skatteverket berättar att informationen kring friskvård ska förtydligas.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Otrygghet eller lättare att få nytt jobb?

LAS, lagen om anställningsskydd förändras. Vi sammanfattar hur de största förändringarna påverkar dig som anställd.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vet du hur personalen mår just nu?

Karin Stenqvist är supportansvarig på Hogia, hennes team använder verktyget Winningtemp för att snabbt kunna följa upp och agera om något inte är bra.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Walk-and-talk stärker relationen med medarbetaren

Fredrik Wallin är bolagschef på Hogia. Han har hittat många fördelar med att möta medarbetarna på en walk-and-talk.

Läs mer