Tips för att varva ner mellan varven

Publicerad: 2021-11-19

Dålig i magen, migrän, utslag? Din kropp kan ha olika sätt för dig att tala om att den är stressad. I vardagen är det ibland många saker som ska gå ihop och det kan lätt bli för mycket. Tar du dig tid för återhämtning mellan varven? Vår arbetsmiljö- och friskvårdsexpert, Kristin Krylberg, ger dig fem konkreta tips på hur du kan varva ner i vardagen.

Gör en sak i taget 

– Att-göra-listor funkar inte för alla men om du också kan delegera en del av uppgifterna på din lista så kan det vara en bra idé att göra en sådan lista. Skriv ner saker som du har framför dig i vardagen. Var inte en tidsoptimist, inse att vissa saker kommer att ta längre tid och att du inte behöver göra allt själv.

Ibland kanske någon annan ska hjälpa dig att prioritera? Försök att ta din lista med ro och belöna dig gärna när du har bockat av saker. Tänk också på att det är sällan som något står och faller med att något blir försenat, alla är ju inte hjärtkirurger…

Våga säg nej

– Att säga nej till någon kan vara jobbigt. Men om du säger nej så visar du dig själv respekt och andra kommer också att respektera din tid. Säger du alltid ja så kommer du kanske att drunkna i arbetsuppgifter, hämtningar av barn eller fritidsaktiviteter. Då skjuter du dig själv i foten och de omkring dig kommer att ha förväntningen på dig att du alltid ställer upp.

Det är väl trevligt att vara den som ställer upp, men först när det är försent så kommer du inse att du inte mår bra av att hela tiden tillfredsställa andra och till slut kommer du inte att orka.

Prioritera roliga saker

– Försök att någon eller några gånger under veckan ägna dig åt saker som får dig att må bra och som du tycker är kul. Det kan vara allt från att baka en god kaka, till att se en bra film, umgås med familjen, spela shuffleboard, shoppa nya kläder, lyssna på en bra podd, gå på en konsert, ja möjligheterna är många och det är bara du som bestämmer.

Sov gott

– Sömn är en självklarhet som inte alltid är lätt. Har du svårt att somna? Eller kanske du vaknar på natten, ligger och vrider dig och funderar och kan inte somna om? Försök att ha en regelbunden rutin för att kroppen ska förbereda sig på sömn. Det kan till exempel vara att läsa en bok, lösa ett korsord eller att göra en avslappnings- eller mindfulnessövning varje kväll. Dyker det upp tankar över vad du måste göra imorgon, skriv ner dem och släpp dem sedan.

Undvik ljus, både utifrån och från skärmar. Undvik koffein, nikotin, alkohol och socker innan du ska lägga dig. Ta en powernap på dagen om det är lättare, men max 30 min för att inte påverka nattsömnen. Din säng ska vara en sovplats. Se till att det är mörkt, svalt och tyst. Använd öronproppar om du störs av ljud. Jobba inte i sängen. Ha inte en klocka eller mobil nära dig om det stör din sömn, det kan öka stressen att titta på klockan hela tiden.

Rör på dig

– Vi vet att du har hört det förut men träning och rörelse gör att stressnivåerna sjunker i kroppen. Känner du att du inte har tid att träna, ta dig tiden för en rörelsepaus ändå. Känn inte att du behöver genomföra ett corepass, det kan räcka med en promenad runt kvarteret eller gör verklighet av att parkera bilen lite längre bort så att du får en promenad när du är på jobbet eller handlar.

Även de små rörelserna och stegen räknas och den bästa träningen är den som faktiskt blir av.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Vet du hur personalen mår just nu?

Karin Stenqvist är supportansvarig på Hogia, hennes team använder verktyget Winningtemp för att snabbt kunna följa upp och agera om något inte är bra.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Sju enkla rörelsetips vid arbete hemifrån

Vår friskvårdsexpert, Kristin Krylberg, berättar om de små sakerna som kan göra skillnad när du jobbar hemifrån.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Walk-and-talk stärker relationen med medarbetaren

Fredrik Wallin är bolagschef på Hogia. Han har hittat många fördelar med att möta medarbetarna på en walk-and-talk.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Tips på digitala teamaktiviteter

Hogias friskvårdsexpert, Kristin Krylberg, ger dig sina tips på hur ni håller ihop teamet även på distans.

Läs mer