Tips på digitala teamaktiviteter

Publicerad: 2021-09-15

Genom att lösa utmaningarna med att inte arbeta fysiskt ihop på arbetsplatsen har vi stött på nya utmaningar – en av dem är hur vi fortsatt behåller vår teamkänsla. När många arbetar på distans blir det svårare att hålla ihop teamet men det finns lösningar. Hogias hälsoexpert, Kristin Krylberg, ger dig några bra tips på digitala teamaktiviteter.

Människan är i grund och botten en social varelse. När vi inte träffas fysiskt i samma utsträckning blir det därför ännu viktigare att se till att teamet åtminstone behåller sin goa känsla digitalt. Kristin Krylberg arbetar som arbetsmiljö- och hälsoexpert på Hogia. För Kristin är hälsa alltid i fokus och hon jobbar dagligen med att minska stillasittandet för Hogias medarbetare och erbjuder bland annat digital träning i olika former. Men även den sociala samvaron har blivit påverkad när vi bara träffas digitalt. Därför har Kristin också samlat fem tips på digitala teamaktiviteter som passar de flesta och som är relativt enkla att utföra.

 

Kristin Krylberg, Hogias friskvårdsexpert

 

Fota under promenaden

Förmedla ett foto-tema i teamet. Det kan vara till exempel att fota något gult, en trafikskylt, ett fordon, med mera. Alla i teamet ska ta en promenad ute på minst 15 minuter någon gång under dagen och fota något som har med temat att göra. Fantasin och kreativiteten har inga gränser, de enda reglerna är att bilderna ska vara tagna utomhus och att de ska vara kopplade till temat. Alla bilder läggs sedan in i ert digitala mötesforum, till exempel Microsoft Teams. Avsätt sedan 15 minuter där ni röstar om vilken bild som är roligast, mest annorlunda, snyggast osv. Vinnaren får därefter vara den som väljer nästa tema. Fototävlingen kan ni anordna varje dag, varannan dag eller varje vecka, det är helt upp till er. Men den kommer att ge er roliga samtal med många skratt och ni kommer ut och får frisk luft under dagen.

Digital afterwork

Bjud in till afterwork via ert digitala mötesforum. Om det finns möjlighet så kan man också skicka hem ett litet AW-kit i form av snacks eller ett presentkort för att hämta ut någon form av fika från en butik. Ha gärna ett tema på er afterwork, det kan vara sommar, italienskt, eller varför inte ett sport-tema. Anordna ett quiz (kanske på samma tema) genom att presentera frågor i Powerpoint. Gå därefter igenom svaren med teamet. Se till att ha en lagom nivå på frågorna med några lätta och några kluriga så att de bidrar till samtal och skratt. Det finns också hjälpmedel för att skapa just digitala quiz. Ett av dem heter Kahoot. Tjänsten är inte gratis men den tillhandahåller ett lätthanterligt verktyg för att skapa quiz med svarsalternativ där det gäller att vara snabb och svara rätt. De tävlande använder sin smartphone för att delta. Ni kan också köra någon av teamaktiviteterna nedan på er afterwork.

Tre påståenden

Alla i teamet får i uppdrag att komma på tre saker om sig själva (som de andra inte har koll på) varav två är sanna och ett är falskt. Det kan vara till exempel, ”jag har hoppat fallskärm” eller ”jag har dansat ballongdansen för publik” och allt däremellan. Ni bestämmer nivån. Var och en säger dessa tre påståenden och resten i teamet får gissa vilket som är falskt. Givetvis får man ställa frågor om påståendena innan man gissar och den som kan hålla masken får möjlighet att hitta på en ny historia om sitt falska påstående. Aktiviteten bidrar till många skratt och teamet lär känna varandra lite mer.

Vem är vem

Alla i teamet får skicka in en bild till anordnaren från när de var små (0 - 5 år). Bilderna visas sen en och en och teamet får gissa vem som är vem.

Ett annat alternativ på vem är vem är, vad är vems. Samma regler fast istället för en bild på när man är liten tar man en bild på något personligt i sitt hem. Man skriver också ner en mening eller två om vad det är för något varför man har valt den. Till exempel, ”detta är mitt turfiskespö och är närmare 30 år gammalt, med det har jag fiskat många gammelgäddor ”eller ”jag älskar att sticka och detta är en halsduk som jag stickade till min son för två år sen men det är jag som använder den mest”. Anordnaren läser upp meningen samtidigt som man visar bilden och så får alla skriva ner sin gissning om vad som är vems. Därefter går man igenom svaren gemensamt. Aktiviteten bidrar att ni får veta lite mer om varandra.

Stegtävling i lag – Gå till Paris

Denna stegtävling kan göras i olika lag eller med teamet som ett enda lag. Syftet är att gemensamt samla ihop era steg så att ni går en sträcka som motsvarar avståndet från ert kontor till Paris. Om ni gör den i olika lag, dela in teamet med en lagledare i varje. Lagledaren ansvarar för att boka in avstämning med sin grupp. Om man vill kan man ha regelbundna gemensamma promenader med sitt lag, till exempel 30 minuter på lunchen. Givetvis behöver man inte träffas fysiskt utan kan promenera tillsammans och prata i telefon eller via en mötesapplikation. De laget som först når Paris med sina samlade steg vinner tävlingen.

Om ni vill göra den allihop gemensamt i teamet så kan ni fylla i era steg dagligen i en Excel-fil med enkla formler som summerar dem. Så får den som är ansvarig för tävlingen räkna om till hur lång sträcka man har gått. Ni kan också ha delmål i till exempel Tyskland eller Spanien, och så kan ni fira att ni nått era delmål och ert mål genom att anordna digital afterwork. Aktiviteten bidrar till att ni får komma ut och röra er lite mer under arbetsdagen.

KUNSKAP & INSPIRATION
Sju enkla rörelsetips vid arbete hemifrån

Vår friskvårdsexpert, Kristin Krylberg, berättar om de små sakerna som kan göra skillnad när du jobbar hemifrån.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Hjärnforskaren Katarina Gospic berättar vad hur våra hjärnor och våra arbetssätt påverkas av den digitala stressen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Vad ska man tänka på inför lönesamtalet?

Madeleine Nordqvist, löneexpert på Hogia, ger sina råd till både dig som är chef och till dig som är anställd.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Distans- eller kontorsarbete i framtiden?

Undersökningar visar att distansarbete har fungerat bra under pandemin. Hur kan arbetslivet se ut i framtiden?

Läs mer