Som en direkt följd av pandemin fick den då redan påbörjade digitaliseringen en rejäl skjuts. Vi tvingades snabbt ställa om våra arbetssätt, våra processer och våra sätt att mötas – visserligen orsakat av tragik och kris men de positiva effekterna som den digitala omställningen har medfört är långsiktigt värdefulla. Alla pratar fortfarande om digitalisering men hur långt har vi inom vår bransch egentligen kommit? Och vart är vi på väg?
Analog, digilog eller digital – det är den ständiga frågan
I september 2022 bjöd FAR in till seminarium för att bland annat presentera sin senaste framtidsstudie i syfte att sia om var branschen kommer vara 2030 och vilka trender och fenomen som kommer att påverka revisions- och redovisningsbranschen. Framtidsstudien, som uppdragits åt Kairos Future att genomföra, visar många spännande trender och digitaliseringen är självklart en av de starkaste. I en undersökning som FAR låtit göra bland både kunder och medarbetare visar det sig att ekonomiavdelningarna i sitt arbete har kommit förhållandevis långt när det gäller digitisering, det vill säga digital hantering, exempelvis i form av att byta pappersfakturor mot PDF:er. Man har lyckats halvbra när det gäller digitalisering, alltså implementering av digitala processer men faktiskt presterat ganska svagt när det gäller det förändringsarbete som kan ses som digitala transformationer.
Ett digitaliseringsmoment som är i starkt fokus är e-fakturering. Detta förespråkas i dag som standard men förväxlas lätt med den digitiserade varianten som är att byta pappersfakturan mot en digital bild i form av PDF. Redan för snart 15 år sedan startades projektet PEPPOL, Pan-European Public Procurement Online, vilket är ett nätverk för att skicka och ta emot elektroniska fakturor. Detta har med tiden möjliggjort en successiv övergång från manuell hantering till en säkrare och mer effektiv digital process. Bland annat är det sedan 2019 lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras elektroniskt.